Autobusy společností Flixbus a Eurolines | foto: Koláž - iDNES.cz

Dálkovou autobusovou dopravu ovládnou Němci. FlixBus koupil Eurolines

  • 5
FlixBus posiluje své postavení na evropském trhu dálkových autobusů. Německý dopravce přebírá od francouzské skupiny Transdev významnou síť mezinárodních dálkových linek Eurolines.

Koupě zahrnuje všechny aktivity Eurolines na trzích ve Francii, Holandsku, Belgii, Španělsku a také v České republice, přičemž nabídka autobusových spojení se týká celkem 25 zemí. Ve vnitrostátní autobusové přepravě ve Francii operuje společnost pod značkou isilines.

Skupina Transdev si ponechává své aktivity v oblasti B2B pronájmu autobusů ve Francii, která bude nově provozována pod značkou Transdev (dříve isilines). „Tento prodej je součástí nové strategie Transdevu, a tou je soustředit zdroje na náš hlavní byznys, veřejnou dopravu a služby přepravy v oblasti B2B,“ uvedl předseda představenstva a výkonný ředitel společnosti Transdev Group Thierry Mallet.

Během nadcházejících měsíců budou zaměstnanci FlixBusu i Eurolines společně pracovat na integraci organizace i sítě. „Integrace nabídky Eurolines posiluje naši evropskou síť spojů a doplňuje náš další rozvoj na klíčových evropských trzích. Chceme nabízet zelenou a dostupnou mobilitu cestovatelům po celém světě,“ řekl zakladatel a výkonný ředitel společnosti FlixBus Jochen Engert.

FlixBus vstoupil na německý trh v roce 2013. V současnosti působí téměř ve třech desítkách zemí včetně České republiky. V Německu zelené autobusy ovládají 95 procent trhu. Ještě letos však FlixBusu na německém trhu přibude konkurence - odnož francouzského zprostředkovatele spolujízdy Blablacar s názvem Blablabus.

Ve Francii se pak Blablabus chystá do června převzít francouzského konkurenta FlixBusu Ouibus, který zatím patří francouzským státním drahám SNCF.