Dráhy cestujícím doporučují, aby si svá místa na středu a čtvrtek zarezervovali včas.

Dráhy cestujícím doporučují, aby si svá místa na středu a čtvrtek zarezervovali včas. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

České dráhy zvyšují před Vánoci kapacitu dálkových vlaků

  • 12
České dráhy rozšíří ve středu 22. a ve čtvrtek 23. prosince kapacitu dálkových vlaků na nejvytíženějších tratích o mimořádné vozy. Dopravce přesto doporučuje cestujícím, aby si jízdenky na tyto dny zajistili s předstihem.

Ve středu 22. prosince chystají dráhy nasadit dodatečné vozy k více jak šedesáti dálkovým vlakům, o den později posílí kolem padesáti spojů. Cestující tak budou mít před Vánoci k dispozici téměř o devět tisíc míst k sezení více než obvykle.

Posílené budou vlaky na hlavních tazích, které spojují Prahu s Bohumínem, Brnem, Zlínem, Plzní, Českými Budějovicemi a Turnovem. Dodatečné vozy pojedou také mezi Plzní, Českými Budějovicemi a Havlíčkovým Brodem, dále mezi Brnem a Jihlavou a mezi Brnem a Bohumínem.

Posilové vozy se ve středu a ve čtvrtek objeví i v expresech a vlacích EuroCity mezi Prahou a Žilinou, Košicemi nebo Bratislavou. Expres Hradčany, který obvykle jezdí z Prahy do Žiliny, bude ve středu pokračovat z Žiliny až do Košic. Odtud se bude do Prahy vracet ve čtvrtek.

Dráhy varují cestující před plnými vlaky

"Přes maximální možné posílení souprav doporučujeme cestujícím zajistit si zejména do středečních a čtvrtečních dálkových vlaků místenky. V nejvytíženějších spojích SuperCity Pendolino a nočních ubytovacích vlacích na Slovensko v tuto chvíli zbývá už jen několik volných míst," upozorňuje ředitelka Odboru provozu osobní dopravy ČD Luďka Hnulíková.

Dopravce očekává, že v některých stanicích mohou vznikat fronty na lístky. Proto připomíná cestujícím, že si jízdenky mohou nakoupit také na internetu nebo po telefonu.