ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: České dráhy

České dráhy obnovují linku do Berlína. Na hranicích ale budou kontroly

  • 9
České dráhy od pondělí začnou jezdit do Berlína. Půjde o jejich první obnovenou linku do ciziny po přerušení provozu kvůli pandemii koronaviru. Vlaky do dalších měst v zahraničí chce společnost obnovit během června, v pátek o tom státní dopravce informoval v tiskové zprávě. Už dříve obnovil cesty do Německa i Rakouska RegioJet.

Expresy Berliner, které dráhy provozují se svým německým partnerem Deutsche Bahn AG, pojedou z Prahy přes Drážďany do Berlína. V prvních týdnech budou jezdit vlaky v obou směrech zatím třikrát denně.

Vlaky budou do odvolání stavět na hranicích kvůli namátkovým kontrolám cizinecké policie, cesty tak mohou nyní trvat o něco déle. Vlaky zatím budou také bez restauračních vozů. Při návratu do Česka se ale musí cestující, vyjma pendlerů, stále prokazovat negativním testem na covid-19, nebo po návratu nastoupit na dva týdny do karantény.

Další spoje do Berlína a jejich prodloužení do Hamburku a Kielu plánuje dopravce během června. V příštím měsíci by měly být obnoveny i další mezistátní linky Českých drah například do Vídně, Lince nebo Štýrského Hradce.

„S partnery v zahraničí jednáme o dalším rozšiřování mezistátní vlakové dopravy, jak to umožní epidemiologická situace v příslušných státech a procedury na hranicích,“ uvedl ředitel odboru dálkové dopravy ČD Petr Vondráček.

Českým drahám se loni dařilo. Nyní očekávají koronavirovou ztrátu

Dopravci měli od poloviny března zakázáno kvůli pandemii koronaviru jezdit do zahraničí, omezení trvalo do 10. května. Jako první z velkých dopravců obnovil mezinárodní provoz po zrušení zákazu RegioJet, který nyní jezdí autobusy z Prahy do Berlína a z Brna do Vídně.

Společnost zároveň do dalších týdnů plánuje obnovení i dalších linek. Další z velkých tuzemských dopravců zatím vyčkávají na další uvolnění podmínek cest do zahraničí, například pro Leo Express jsou klíčové zejména linky na Slovensko a do Polska, kde však stále platí omezení vstupu. S obnovením mezinárodního provozu vyčkává i FlixBus.

,