Iberia, Airbus 320

Iberia, Airbus 320 | foto: Iberia

British Airways se spojily s Iberií, firma posílí ve světě i v Evropě

  • 0
British Airways se spojily se španělskou Iberií. Fúzí vznikne jedna z nejsilnějších leteckých společností na světě a druhá v Evropě podle počtu cestujících na kilometr.

"Je to krok směrem k vytvoření přední globální letecké společnosti, která bude lépe připravená soutěžit s konkurencí," komentoval spojení šéf Iberie Antonio Vazquez.

Obě společnosti se na spojení dohodly už v listopadu a očekávají, že se sloučení dokončí na konci roku. Společnosti tvrdí, že ze spojení budou profitovat akcionáři, zaměstnanci i zákazníci. Fúze by měla aerolinkám ušetřit 400 milionů eur ročně.

Hodnota nové společnosti je 7,8 miliardy amerických dolarů, tedy skoro 150 miliard korun. Nová společnost bude podnikat pod jménem International Airlines Group, značky British Airways a Iberia nicméně budou fungovat i nadále. Společnost bude sídlit v Londýně. Většinový 55procentní podíl připadá britskému dopravci.

Flotilu nové společnosti bude tvořit 408 letadel, která přepraví více než 58 milionů pasažérů ročně. "Nabídneme cestujícím bohatší přepravní síť s více kombinacemi," řekl prezident British Airways Willie Walsh.

Spojení má oběma aerolinkám také pomoci překonat ztrátové období, na letecké mapě v Evropě posílí v konkurenčním boji s Air France-KLM a německou Lufthansou.