Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Auta se letos prodávají jen nepatrně lépe než loni

  • 0
Automobilový trh rozmrzá velmi pomalu. V ČR se letos za tři čtvrtě roku prodalo 134 tisíc osobních a lehkých užitkových aut. Je to o 0,4 procenta více než loni. Téměř třetinový podíl na trhu má Škodovka, která si oproti loňsku polepšila.

Osobních automobilů se prodalo téměř 126 tisíc, což je o 6,8 procenta více než ve stejném období loni. Lehkých užitkových vozů se od začátku roku prodalo 8 315, což je o 47,6 procenta méně. Oba výsledky jsou ale opticky zkreslené.

Propad i růst zvyšuje ve statistikách loňská změna zákona o DPH. Mezi užitkové vozy se několik měsíců v minulém roce počítala i osobní auta s mřížkou, a tak těchto vozů bylo ve statistikách více.

Nyní se proto zdá, že je propad hluboký. Změna zároveň dělá hezčím i téměř sedmiprocentní růst osobních aut, protože právě do této kategorie se lehké užitkové vozy započítávají.

Nejprodávanější značkou osobních vozů je Škoda s 39 591 prodanými auty. Následuje Ford s 11 tisíci vozy a Volkswagen, který prodal 10 tisíc aut. Nejoblíbenější škodovkou je Octavia, prodalo se 19 tisíc těchto aut.