Airbus A380 na letišti v indickém Hajdarabádu (23. října 2011)

Airbus A380 na letišti v indickém Hajdarabádu (23. října 2011) | foto: AP

Airbus kontroluje 68 obřích letadel. Některá mají praskliny v křídlech

  • 11
Výrobce největších civilních dopravních letadel Airbus má problémy se svou "třistaosmdesátkou". V křídlech několika letadel se objevily praskliny. Všech 68 strojů, které zatím světové aerolinky využívají, proto prochází velkou kontrolou. Letadla A380 využívají například Emirates, Air France či Lufthansa.

Mikrotrhliny našly začátkem ledna ve svých letadlech společnosti Singapore Airlines a Qantas. Jejich zástupci ubezpečovali, že nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Australský úřad pro letectví přesto chtěl, aby celá flotila zůstala na zemi.

Evropský úřad pro bezpečnost letového provozu (EASA) nařídil inspekce všech strojů v provozu. První fáze kontrol by měla skončit v pátek. Bližší detaily nechce nikdo poskytnout.

Podle Airbusu za trhliny menší než 10 milimetrů mohou konstrukční a výrobní vady a firma již našla i řešení k jejich odstranění. Problém údajně spočívá v použité hliníkové slitině.

Úřady nařídily Airbusu překontrolovat 20 letadel v termínu od čtyř dní do šesti týdnů v závislosti na tom, kolik mají nalétáno. Kontroly začaly tento týden.

Sedm leteckých společností má nyní v provozu celkem 68 dvoupatrových letadel A380, která jsou největšími dopravními letouny na světě. Největší flotilu, celkem 20 strojů, mají dubajské aerolinie Emirates. Letadla vlastní také Air France, Korean Air, Singapore Airlines, Qantas, China Southern a Lufthansa. Airbus již získal objednávky na 253 strojů A380.

,