Dům, nemovitost - Nemovitosti - ilustrační foto | foto: plz, iDNES.cz

Zrcadlo nájmů spočítá činže v 335 městech

  • 15
K přehledu cen bytů v jednotlivých regionech přibyla na iDNES další užitečná pomůcka, která sleduje vývoj nákladů na bydlení. Ve spolupráci s Institutem regionálních informací se na stránkách najmy.idnes.cz objevilo zrcadlo nájemného v 355 českých městech.

Sledovaná města zahrnují rozhodující část bytů v bytových domech.

„Zrcadla nájemného představují jednoduchý základní zdroj informací o úrovni tržních nájmů. Sledují se v nich pouze dva hlavní cenotvorné faktory - poloha domu a stav bytu,“ uvedl Michal Hadlač z Institutu regionálních informací.

Stav bytu se pro účely zrcadla nájemného rozlišuje takto:

- nové byty: byty k prvnímu pronajmutí, nově postavené s nadprůměrnou kvalitou (nové byty se však ve valné většině s ohledem na značná rizika pronájmu na stávajícím trhu pronajímají pouze v omezeném rozsahu, jinak převažuje jejich prodej)

- rekonstruované byty: po úplné rekonstrukci včetně odpovídající rekonstrukce domu

- starší byty pak odpovídají standardu IRI: I. kategorie s opotřebením cca 40 procent, bez rozlišení na byty v družstevním nebo osobním vlastnictví.

„Stejně jako stav bytu si uživatel stránek vybere polohu bytu – bez existence hodnotových map ve městech zůstane zatím hodnocení polohy ryze subjektivní záležitostí,“ doplnil Michal Hadlač.

Informaci o tržním nájemném pro vybranou polohu a stav bytu je možné zpřesnit pomocí kalkulačky, kdy může uživatel přímo zadat podlahovou plochu bytu. Ze zrcadla je zřejmé, že s rostoucí plochou bytu klesá nájemné za m2 a naopak.

V současné době odpovídají údaje o tržním nájemném stavu k 15. listopadu 2004, kdy proběhla poslední celková uzávěrka. Další uzávěrka pro následnou aktualizaci bude 15. listopadu 2005.

Zrcadlo může navíc posloužit při propočtech dopadů deregulace podle zákona o nájemném, který projednává Sněmovna. Do šesti let by například podle návrhu mělo průměr cílového měsíčního nájemného v Praze dosáhnout zhruba 70 korun za čtvereční metr.

Tato částka je ale méně než poloviční ve srovnání se současnou průměrnou úrovní místně obvyklých nájmů v metropoli (145 Kč za čtvereční metr na měsíc).

„Obecně lze pro většinu měst a obcí říci, že takzvané cílové nájemné se bude i po ukončené deregulaci značně lišit od skutečné rovnovážné hladiny nájemného - v průměru o 50 až sto procent. V úvahu bereme i skutečnost, že tržní nájemné může mírně poklesnout v závislosti na rychlosti deregulace,“ uzavřel Michal Hadlač.