Ostravar uvařil nejlepší dvanáctku i desítku.

Ostravar uvařil nejlepší dvanáctku i desítku. | foto: Profimedia.cz

Znalci vybrali nejlepší pivo. Vyhrál Ostravar

  • 190
Sládci a pivovarští experti zvolili nejlepším pivem letošního roku Ostravar. Ten se na čele české pivní hitparády ocitl vůbec poprvé. Pivovar přitom obsadil hned dva pivní trůny, když jej znalci ohodnotili jako nejlepší výčepní pivo i jako nejlepší ležák, tedy dvanáctku.

"Znovu se potvrdilo, že nikdo nemá své místo zaručené do budoucna, prakticky každoročně máme ve všech kategoriích nové vítěze,“ říká šéf Svazu pivovarů Jan Veselý.

Ostravar je přitom značkou, která v posledních letech výrazně boduje na moravskoslezském pivním trhu. Konkurovala nejen cenou, ale také výraznou chutí. V řadě restaurací, hospod a hostinců Ostravar nahradil dříve velmi populární nošovické pivo.

Anketa, kterou vyhlašuje Svaz pivovarů a Výzkumný ústav pivovarský, každoročně vybírá mezi českými pivy ta nejvydařenější. Na stupně vítězů se letos propracovala v obou kategoriích piva Velkopopovický Kozel, Staropramen a Starobrno. Letos se přihlásilo do soutěže asi třicet značek. Zatímco sládci hodnotili, jak pivo chutná, voní a vypadá, výzkumníci každý vzorek podrobili testům obsahu alkoholu, oxidu uhličitého, pěnivosti, kyselosti a dalším analytickým testům.

Spolu s odborníky Svaz pivovarů ještě vyhlašuje anketu popularity "Naše pivo", v níž nejlépe dopadl Plzeňský Prazdroj a druhý skončil Gambrinus. Loňské třetí místo obhájil Bernard ze stejnojmenného humpoleckého pivovaru, za sebou nechal Budvar a Staropramen.

Pivo roku 2005

Výčepní (desítka)
1. Ostravar Originál
2. Starobrno Tradiční
3. Staropramen světlý

Světlý ležák (dvanáctka)
1. Ostravar Premium
2. Velkopopovický Kozel
3. Starobrno Medium Naše pivo

Pramen: Svaz pivovarů

,