Zetor získal úvěr na výrobu 1006 traktorů

- Smlouvu o předexportním financování výroby prvních 1006 kusů traktorových jednotek ve výši 10,331.510,- EUR (zhruba 380 miliónů korun) podepsala v pátek s Komerční bankou brněnská společnost Zetor. Zaměstnancům firmy byla zároveň vyplacena zbývající část mezd za měsíc květen.

"Dohoda byla podepsána na základě smluv Zetoru o vývozu do Nizozemska, Francie, Dánska, Německa, Norska, Finska, Británie, Irska, USA, Řecka, Švédska, Islandu, Španělska, Argentiny a Itálie," známila tisková mluvčí Maláčová s tím, že uzavřením těchto smluv byly vytvořeny předpoklady pro opětovné zahájení výroby traktorů v Zetoru.

Pojištění úvěru na předmětné financování výroby garantuje na základě pojistné smlouvy se Zetorem a Komerční bankou Exportní garanční a pojišťovací společnost - EGAP.

Největší výrobce traktorů v ČR měl dlouhodobější potíže s financováním výroby. Již v březnu byla v Zetoru vyhlášena nucená dovolená, během níž byli pracovníci podniku tři týdny doma za 60 procent platu. V dubnu jim byla o týden pozdržena výplata a v květnu dostali jen polovinu mzdy.

Odborová organizace podniku zaslala počátkem června otevřený dopis předsedovi vlády Miloši Zemanovi, ve kterém mimo jiné žádala o pomoc kabinetu při získávání finančních prostředků na zahájení výroby v podniku. Od 9. června je ve firmě vyhlášena stávková pohotovost.