Baron Elie Robert de Rothschild zemřel v pondělí v Rakousku. Bylo mu devadesát let.

Baron Elie Robert de Rothschild zemřel v pondělí v Rakousku. Bylo mu devadesát let. | foto: Profimedia.cz

Zemřel další potomek slavné dynastie Rothschildů, Elie

  • 5
Francouzská odnož známé bankovní dynastie Rothschildů přišla o dalšího prominentního člena. Včera totiž zemřel na infarkt finančník Elie Robert de Rothschild. Bylo mu devadesát let. Smrt ho zastihla na lovu v rakouských Alpách. Informoval o tom server LaTribune.fr s odvoláním na agenturu AP.

Baron byl na loveckém výletě na své chatě blízko vesnice Scharnitz, uvedla rakouská policie.

Rothschild podle serveru trávil několik posledních dnů na lovu s přáteli v hustě zalesněné oblasti a již plánoval svůj návrat do Francie.

Baron je již druhým potomkem známé rodiny bankéřů, který letos zemřel. V polovině června ho předešel Guy de Rothschild, který byl pravnukem zakladatele slavné dynastie Mayera Amschela Rothschilda. - více zde

Elie vlastnil čtvrtinový podíl v bankovní říši Rothschildů a přispěl k jejímu oživení po druhé světové válce. Zároveň řídil přeměnu bývalé železniční společnosti Paris-Lyon-Marseille na řetězec hotelů a restaurací, doplnil server.

Elie de Rothschild byl nejenom významným finančníkem, ale také velkým mecenášem. 

Francouzská ministryně kultury Christine Albanelová vyjádřila velkou lítost nad jeho úmrtím a vděčnost za jeho dary významných uměleckých děl Louvru a další velkým muzeím, uvedla ČTK.