Němečtí zemědělci bolkují nájezd na dálnici A17 u obce Börnersdorf poblíž česko...

Němečtí zemědělci bolkují nájezd na dálnici A17 u obce Börnersdorf poblíž česko německých hranic. (8. ledna 2024) | foto: ČTK

Německým zemědělcům ústupky vlády nestačí. Trpělivost dochází i těm v Česku

  • 2
Vracení části daní z nafty při práci v zemědělství je v ČR i v Německu obdobná. Bez tohoto zvýhodnění by němečtí farmáři přišli o zhruba 900 milionů eur ročně, tedy o 22 miliard korun. „To přibližně proporčně odpovídá českému zvýhodnění, které činí zhruba 3 miliardy korun,“ sdělil MF DNES prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. V Německu je totiž zhruba osmkrát tolik obyvatel.

Čeští zemědělci pak také kvůli nejrůznějšímu omezování podpor, například kvůli zvyšování daní na zemědělskou půdu, protesty zvažují. Agrární komora spolu se Zemědělským svazem ČR jich několik zorganizovala už předloni několik, většinou ale pouze s několikatisícovou podporou, zatímco v Německu je síla protestů silnější.

V tomto týdnu zablokovalo tamní dopravu na 100 tisíc traktorů. „Těžko jde dlouhodobě podnikat, když vám vláda a EU na jedné straně neustále nařizuje, přikazuje, omezuje tj. zvyšuje náklady, snižuje výnosy. Potom vám ještě zvýší daně a sníží podporu. Přitom zemědělci ani v Německu, ani u nás nemají možnost promítnout tyto zvýšené náklady do konečné ceny svých produktů,“ vysvětluje také předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Němcům došla trpělivost s vládou. Zemi ochromil protest, má velkou podporu

Tamním zemědělcům pak nestačily ústupky vlády, která se nakonec rozhodla nezrušit podporu pro tzv. zelenou naftu v plné míře, ale snížit ji o 40 procent letos, o dalších 30 procent v příštím roce a ukončit ji až v roce 2026. Podle prezidenta komory začíná docházet trpělivost i českým zemědělcům.

„Podle informací z terénu začíná i ve světle nerovných podmínek na evropském jednotném trhu, chování obchodních řetězců, nejhoršího hospodářského výsledku sektoru od roku 2018 a přebujelé byrokracie docházet trpělivost i českým zemědělcům. Nejlepší by bylo začít nejen v Německu, ale i v celé Evropě od nuly a dotace, stejně jako pro zemědělce už nepochopitelnou zemědělskou politiku, zrušit,“ uvedl prezident.

Zisk v zemědělství klesl

Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu klesl podnikatelský důchod v zemědělství loni meziročně o 37,5 procenta, bude tak činit 16 miliard korun. Hodnota zemědělské produkce byla o pětinu nižší.

Podle komory oficiální statistiky jen potvrdily její dřívější odhady. „České zemědělství zažívá jeden z nejhlubších poklesů za posledních několik let. Výsledek se nominálně blíží roku 2018, přičemž od té doby došlo kvůli inflaci k propadu hodnoty peněz o téměř třicet procent,“ řekl prezident komory. Například ceny mléka se podle něj pohybují na úrovni roku 2000 a obilovin zhruba roku 1989.