Letošní podzim je nejteplejší za 45 let. Zemědělce to netrápí

Letošní podzim je nejteplejší za 45 let. Zemědělce to netrápí | foto: Otakar Grusser, MF DNES

Zemědělcům teplo nevadí, bojí se prudkého ochlazení

  • 5
Zima v pravém slova smyslu podle aktuálních předpovědí ještě v nejbližších dnech nenastoupí. Zemědělcům ale současné počasí neškodí. Katastrofu by způsobil teprve náhlý příchod tuhých mrazů.

Poté, co klimatické výkyvy během léta způsobily zemědělcům problémy především s produkcí obilí, současné extrémně teplé počasí je zatím nechává v klidu.

"Nelze v současnosti mluvit o přímých škodách," řekl Miroslav Jirovský ze Zemědělského svazu ČR. "Problémy by přinesly náhlé mrazy, které by přišly po teplotách vyšších než deset stupňů," dodal.

Ani ovocnáři zatím nepocítili žádné negativní důsledky současného teplého podzimu na svoje hospodaření. "Zatím se vývoj nechýlí k žádné katastrofě," uvedl Miroslav Varhaník z ovocnářské unie ve Středočeském kraji.

Horší by podle něj bylo, kdyby extrémně vysoké teploty panovaly koncem prosince a v lednu. Stromy by začaly pouštět mízu a následný mráz by je mohl poškodit.

Letošní podzim byl nejteplejší od roku 1961. Průměrná teplota totiž dosahovala téměř jedenácti stupňů. Žádný teplotní zvrat neočekávají meteorologové ani v prosinci. Podle měsíční předpovědi se má ochlazovat postupně, nejnižší teploty klesnou k minus sedmi. - více zde