Velikonoční pivní speciál

Velikonoční pivní speciál | foto: Český svaz pivovarů a sladoven

Velikonoční pivní speciály budou. Pivovary nechtějí zklamat své zákazníky

  • 10
Navzdory zavřeným restauracím si velikonoční pivní speciály, například v podobě zeleného piva, lidé budou moci koupit i letos. Kromě obchodů tak budou k mání i u výdejních okének restaurací a hospod. Přestože pivovary neočekávají nijak závratné tržby, piva vaří, protože nechtějí zklamat spotřebitele ani restaurace.

„Více než polovina z oslovených členů Českého svazu pivovarů a sladoven na letošní Velikonoce nachystala tradiční speciály. Stejně jako každý rok i tentokrát vesměs jde o zelené pivo,“ vysvětluje Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. 

Podle bleskové ankety Českého svazu pivovarů a sladoven totiž podle většiny respondentů speciálové pivo na patří na velikonoční stůl.

„Letošní rok je pochopitelně jiný s ohledem na koronavirové restrikce. Pivovary je ale teď vaří v menším množství a spíše pro restaurace, aby jim pomohly rozšířit sortiment prodeje u okének a potěšit tak jejich stálé zákazníky. Osobně mě těší, že si pivovary a restaurace v této nelehké době pomáhají,” dodává.

Kromě zeleného piva připravily některé pivovary i další zajímavé velikonoční speciály, jako například vídeňský ležák nebo silná nepasterovaná piva.

Řada pivovarů pomůže letos restauracím s prodejem velikonočních speciálů například dodáním vybavení zdarma. Jde třeba o odnosky kelímků na čtyři piva, dodání PET láhví či etiket na ně.

I přes zavřené podniky se ale na letošní Velikonoce dalo podle Ferencové lépe připravit. „Loňské Velikonoce proběhly velmi krátce po vypuknutí pandemie. Byla to zcela nová situaci, na kterou jsme nebyli připraveni,“ říká.

Velikonoční zelené pivo je k mání i čepované, barvu mu dávají kopřivy

„Před letošními Velikonocemi bylo více méně jasné, že restaurace zůstanou bohužel stejně jako zahrádky zavřené. I tak pivovary ale oblíbené velikonoční speciály uvařily. Speciální piva na sváteční stůl prostě patří,“ doplňuje Ferencová.

I tak ale budou některé věci pro pivovarníky proti předchozím letem nestandardní. Kvůli současným opatřením je samozřejmě omezeno stáčení piva do sudů. 

Zároveň v období před Velikonocemi zesiluje poptávka i po balených pivech, a to zejména prémiových značkách, které lidé o svátcích preferují. Mnoho pivovarů proto posílilo týmy na stáčecích linkách baleného a plechovkového piva a část velikonočních speciálů se tak objeví i v obchodech.