Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Evropská unie zakázala nejpoužívanější insekticidy v Česku. Jsou toxické

V únoru a v srpnu skončí povolení na používání tří insekticidů, které se nejvíce aplikují na polích v Česku. Mezi látkami, které Evropská komise označila za toxické, je chlorpyrifos, v tuzemsku zdaleka nejpoužívanější látka na hubení škůdců. Ta může podle studií ohrozit vývoj mozku u dětí. Zemědělci tvrdí, že náhradní látky jsou méně účinné a bude nutné používat více chemie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Vážení, tady je to jako za procesů s čarodějnicemi. Takovou dávku nenávisti jsem už nějaký čas na diskusích neviděla.

Ale k některým připomínkám z diskuse. Jak to dříve dělali zemědělci, že pesticidy nepoužívali? Pesticidy a minerální hnojiva se používají asi od 20. let 20. století a umožnily vypěstovat tolik plodin a v takové kvalitě, že potraviny bylo možné vyrobit v takovém množství a za takovou cenu, že se k nim dostala větší část populace. Bez ošetření na poli odborníci odhadují ztrátu na úrodě mezi 40 a 80% podle situace, dalších 50% sklizené úrody by znehodnotili škůdci a choroby ve skladech. Dřív se bez pesticidů zemědělci obešli, ale část populace byla většinu života o hladu. Co se týká obdělávání polí velkou technikou, tak pro představu v roce 1945 bylo v zemědělství v ČR zaměstnáno asi 1,3 milionu lidí, v roce 1950 asi 1,2 milionu lidí, v roce 1989 asi 0,5 milionu lidí a dnes je to 0,1 milionu, neboli 100.000 lidí. Těchto 100.000 lidí je schopno téměř uživit ostatních 9,9 milionu obyvatel ČR. Ano, můžeme se vrátit k obdělávání koňmi, ale v tom případě je nutné nahnat na polní práce a do chlévů ještě 1 milion lidí z měst, aby všechnu tu práci měl kdo udělat.

Jestli chcete, aby na polích kromě obilí, řepky a kukuřice rostly i pícniny, brambory, zelenina, musíte je také od našich producentů kupovat a to včetně masa a mléka od zvířat, která ty pícniny žerou (a tak přispět k navýšení produkce hnoje a tím i organické hmoty do půdy). Navíc zaplatit musíte takovou cenu, která umožní trochu slušné živobytí pro rodiny zemědělců a další rozvoj oboru. Klimatická změna je neúprosná a i když se veřejnost zaklíná návratem k hospodaření předků, na to, co nás čeká, to rozhodně nebude stačit. Odborníci už zemědělce upozorňují, že bude potřeba prakticky překopat celý systém hospodaření na něco, co jsme tu nikdy neměli.

A jak pěstují plodiny jinde ve světě? Za použití pesticidů, jak jinak. Ale i těch v EU neschválených. A vy ty potraviny rádi sníte.

0 2
možnosti
KS

To, co píšete jsou naštěstí nesmysly. Není možné srovnávat technologie dneška s "dobou kamennou".

1. Za doby mojí babičky lidi hladem vyloženě netrpěly, ano jídla bylo méně, ale taky bylo PODSTATNĚ méně obézních vykrmených ... nenapadá mě nic slušného, ale stačí se podívat do Anglie, USA. To, co jsem viděl je na poblití. Takže méně jídla by většině VELMI prospělo!

2. Maso - většina energie civilizace jde na jeho produkci, přitom je prokazatelně nezdravé. Ano mám ho rád, ale vím, že babička měla jednou týdně trošku a stále žije - letos 92 let.

3. Zhovadilosti - z článku jasně vyplývá, že zneužíváme půdu ve prospěch jednotlivce - naprosto nelogická řepka. A pevně věřím, že lidi dostanou rozum jednou "někoho" zavřou za tuto ekologickou katastrofu, kde svévolně otravuje naše děti tunami chemikálií a zabaví mu "nakradený" majetek!

4. Spousta lidí by v zemědělství rádo pracovalo, ale ekonomicky to nejde, protože je válcují taková, jako ten, jehož jméno se nesmí vyslovit.

5. S dnešními vědci a technologiemi bychom si se škůdci poradili levou zadní!! Ale proč by to někdo dělal, když výroba chemii a "biopaliv" je tak luxusní byznys!

1 0
možnosti
JS

J69i61r62i 19S78i63l63h61a

3. 2. 2020 14:20

Vážení diskutující, je třeba do diskuse vrátit trochu odbornosti, jinak to dopadne katastroficky, jako to dopadlo s lesama. Zaplatí Duháči nyní všem poškozeným lidem a státu škody, které na začátku kůrovcové kalamity bagatelizovali? NE. A škody ve stovkách miliard. A nyní si v tichosti mastí kapsu od drobných přispěvatelů, které přesvědčili o své mylné iluzi.

Stejný princip je to i nyní. Urážet zemědělce a čekat, jestli to někoho přesvědčí, aby jim někdo začal platit. Zemědělci by se urážet neměli.

1 4
možnosti

Duha nařídila zlikvidovat vlastní těžební kapacity na jednotlivých polesích LČR ?

0 0
možnosti
JS

J41i13r73i 59S31i88l45h56a

3. 2. 2020 14:17

Vážení diskutující, měli bychom si uvědomit, že zemědělci musí dodržovat osevní postup. Nejde pěstovat pořád jednu plodinu - pšenici, ječmen a další obilniny. Jsou tu choroby, které napadají společně obilniny, a kdybych to s něčím neprostřídal, tak bych nic nevypěstoval. I na tu pšenici platí tvrdé normy na výkup a zcela bez navrácení živin do půdy jí nevypěstuju. Stejně jako řepku. Každý z vás přijímá potravu a překvapivě i ta pšenice nebo řepka jí potřebuje ve formě přijatelných živin. To je zákon zachování hmoty.

Aby se půda udržela úrodnou, je třeba kombinovat zlepšující plodiny s plodinami zhoršujícími (obilniny). A tou zlepšující je například řepka. Rádi bychom pěstovali brambory, mák, ale je to jen na Vás. Kdo z vás si v krámu zkontroluje, jestli kupuje české brambory, český mák, český hrách, českou zeleninu. Málokdo. Navíc obchodníci s českýma vlaječkama na výrobcích nehrají úplně forovou hru. Proto zemědělci pěstují to, co pěstují.

Stále je tu otázka, proč bychom měli dovážet statisíce tun bílkovinných krmiv z Brazílie nebo z Afriky, to povede jen k dalšímu vypalování pralesů v Jižní Americe, Jižní Africe a dalších, kde mizí miliony hektarů lesa, a kde spoléhají na to, že to vypěstované někam vyvezou.

2 0
možnosti
JS

J30i76r19i 89S72i48l41h22a

3. 2. 2020 14:13

Vážení diskutující, vraťte prosím diskusi na zem a nechme emocí. Po pravdě, kdo z Vás má k zemědělství nějaký vztah? Kdo z Vás ho dělá? Dokážete si představit, že by se po omezení pěstování řepky dováželi náhražky za řepkové pokrutiny z GMO soji z druhé strany zeměkoule? To by ani dálnice nevydržely, jaký by to byl frmol. Už teď se dováží všeho tolik, že ani na silnicí pro kamiony není místo. Dále, z té řepky do nafty jde minimum, většinu zpracuje potravinářský průmysl a zkrmí se jako výborné krmivo. Vždyť jako bílkovinou složku již masokostní moučky krmit nemůžem a pak musíme krmit buď dovozovou GMO soju z brazilského pralesa nebo vlastní v ČR vyprodukovanou řepku.

1 0
možnosti
NR

Babiš tady nechává obsít ČR řepkou, na jaře je celá ČR žlutá proč protože Babiš investoval do tzv. bio nafty a to svinstvo se dává do nafty a tím to se kazí motory aut a proto je nutno ničit pole různými chemikáliemi, které pak dostáváme do sebe a tím to si zkracujeme život. Jednoduše řečeno nutno odstavit Babiše od premiérského koryta, celá politika Babiše je podvod jak socializmus za komunistů.RvRvRvRvRv

3 6
možnosti

Proč lžeš ?

Řepka se pěstuje na nějakých 15 % plochy půdy. To je naprosto v pořádku s ohledem na střídání plodin.

2 0
možnosti
DP

Českým zemědělcům nevěřím ani nos mezi očima.

2 3
možnosti
ZS

Bohužel řešit příčinu problému, tedy omezit podporu zemědělské velkovýrobě používající ve velké míře umělá hnojiva, pesticidy atd., u nás brání snaha o maximalizaci zisků Agrofertu, který jednak sám zemědělskou velkovýrobu provozuje a jednak prodává ostatním všechny ty jedy. Zisky Agrofertu pak totiž putují (přes svěřenské fondy) do kapsy premiéra. Tomu se právě říká střet zájmů.

5 5
možnosti
MZ

To nemá s Agrofertem nic společného. Je to obecný problém.

7 1
možnosti
Foto

Tak - a potom ještě bude někdo tvrdit, že řepka způsobuje alergii? Houbeles, to jsou všechno postřiky,. nebo z nich uschlý prach který zvedne vítr a žene kilometry daleko.

Stalo se to před 2 roky na jaře , vítr navál ten prach do zahrady, usadil se a když jsem zatřepal keři, nestačil jsem kýchat a kašlat. Glyfosfát používali proto, aby nemuseli dosoušet pšenici před sklizní, kolik jsme toho snědli v chlebu? Nebo postřik slunečnic, aby stejně uschly - viděli jste celé naráz uschlé pole - taky glyfosfát = rounup. Kolik ho bylo ve zdravém slunečnicovém oleji? Co na to státní inspekce potravin? Taky je slepá jako bohyně práva?

3 2
možnosti
AS

Je třeba zakázat pěstování řepky a nebo ji značně omezit. Ty isekticidy jednoznačně zabíjí především včelym a to poškozuje celé zemědělství i sadařství! A vůbec, zemědělství by mělo projít nějakou "obnovou". To co poslední dobou předvádí je přímo hrozné až likvidační!

4 3
možnosti
VB

Skončeme s tmářstvím ohledně GMO

Musíme konečně vzít také na milost tzv. geneticky modifikované rostliny, které nabízí odolnost proti suchu, škůdcům i nižší poškozování půdy. Jejich dosavadní odmítání se podobá odporu proti očkování s pseudovědeckými argumenty, že způsobuje autismus.

https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=677761

8 8
možnosti
Foto

K74a49r40e79l 33S34e81i47d35l

30. 1. 2020 15:04

Tenhle "boj proti tmářství" už v historii přinesl své ovoce mnohokrát, často ovšem bylo dost smrtící. A nemám na mysli jen různé -ismy.

Byly doby, kdy byly považovány za dobrou věc, která spasí lidstvo, pesticidy, dokonce i cigarety a radioaktivita.;-)

0 3
možnosti
JB

Běžte někam,vážení zemědělci....v některých případech spíš toxikodělci.

5 6
možnosti
JV

Běž farmařit a předveď jim jak na to... ;-)

4 3
možnosti
  • Nejčtenější

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Nizozemští pronajímatelé zvyšovali nájmy neoprávněně, miliardy nejspíš vrátí

13. května 2024

Pronajímatelé nemovitostí v Nizozemsku možná budou muset vrátit nájemníkům celkem až 6,4 miliardy...

Cena kakaa konečně klesá. Klíčoví pěstitelé i obchodníci očekávají deště

13. května 2024  16:04

Futures kontrakty na kakao zaznamenaly největší pokles cen za poslední týden. Při pondělním...

Doosan investuje v Česku další tři miliardy, chce vyrobit turbínu pro Dukovany

13. května 2024  14:41

Jihokorejská společnost Doosan Enerbility přesouvá do Plzně klíčová know-how v oblasti výroby...

Počet nákupů online se zdvojnásobil, přišli mu na chuť i nejstarší, říkají data

13. května 2024  14:02

Podíl lidí v Česku, kteří nakupují na internetu, vzrostl mezi lety 2015 a 2023 zhruba 2,5násobně na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!