Vývoz aut pomohl zahraničnímu obchodu.

Vývoz aut pomohl zahraničnímu obchodu.

Zahraniční obchod měl v lednu přebytek přes 13 miliard korun

Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 13,1 miliardy korun, což byl meziročně o 9,2 miliardy lepší výsledek. Oznámil to Český statistický úřad. Vývoz podle předběžných údajů vzrostl o 9,1 procenta, dovoz rostl poprvé od září 2008, o 3,5 procenta. Výsledky podle ekonomů naznačují oživení ekonomiky.

Příznivou bilanci ovlivnil hlavně vzestup přebytku obchodu se stroji a automobily o 6,3 miliardy korun.

"Lednový výsledek zahraničního obchodu je pozitivním překvapením - jednak je oproti očekávání vyšší přebytek, ale především je vyšší objem zahraničního obchodu. Tempo růstu exportu i importu předběhlo očekávání, což naznačuje oživení ekonomiky na počátku roku," komentoval čerstvá čísla analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím, snížil se deficit obchodu s minerálními palivy a chemickými výrobky a stouplo kladné saldo obchodu se surovinami.

Letos rekord nepadne

Naopak klesl přebytek obchodu s polotovary a materiály a nápoji a tabákem a u obchodu s potravinami a živými zvířaty zaznamenal ČSÚ nepatrné prohloubení schodku.

Letos se přebytek zahraničního obchodu podle analytiků sníží a nepřesáhne tak loňský rekord přesahující 150 miliard korun. (viz předchozí článek)

"Určité oživení zahraniční poptávky v letošním roce sice může vést k vyššímu vývozu, nicméně problémem bude částečné doplnění zásob, které zvýší dovozy," vysvětluje důvody poklesu Jiří Škop z Komerční banky.

Přebytek tak podle odhadu ekonomů dosáhne letos rozmezí od 100 do 110 miliard korun.