Bohatství, peníze, luxus

Bohatství, peníze, luxus - Bohatství, peníze, luxus | foto: Profimedia.cz

Výzkum: Bohatí jsou šťastnější než chudí

  • 147
Pohádky a písničky, které často vyprávějí, že si člověk štěstí za peníze nekoupí, se příliš nezakládají na pravdě. V dlouhodobé studii vyšlo podle amerických sociologů najevo, že bohatí lidé se cítí šťastnější než chudí.

Nejvýznamnějším předpokladem lidské spokojenosti je však stále dobré zdraví. Následují příjmy, výše vzdělání a rodinný stav.

Sociolog Glenn Firebaugh s kolegyní Laurou Tachovou sledovali věk, příjem rodiny a pocit štěstí u dvaceti až čtyřiašedesátiletých lidí mezi roky 1972 až 2002. Míra spokojenosti se životem byla měřena pomocí osobních pocitů jako "velmi šťastný", "docela šťastný" a "ne moc šťastný".

Analýzou výsledků se odborníkům podařilo odhalit vztah mezi výší příjmů a pocity štěstí. Čím bohatší byli vrstevníci určité věkové skupiny, tím byli spokojenější. Nejméně šťastní byli naopak lidé s nejmenšími příjmy.

"Potvrdilo se to bez závislosti na věku, fyzickém zdraví, vzdělání a dalších vlivech. Ale zajímavý je také jiný objev. Rodiny, jejichž příjem byl poměrně vysoký, ale v průběhu plynoucího času dále nerostl, se začaly postupně cítit méně šťastné," prohlásil profesor Firebaugh.


Témata: peníze, Příjem