Stavební výroba v ČR klesá už čtvrtým rokem. Oslabí i v roce 2013, odhaduje studie.

Stavební výroba v ČR klesá už čtvrtým rokem. Oslabí i v roce 2013, odhaduje studie. | foto: AP

Stavebnictví bude padat dál. Potřebuje vlastní ministerstvo, říká studie

  • 21
Stavební výroba v Česku klesá hlavně kvůli propadu veřejných zakázek už čtvrtým rokem. Postavit na nohy by ji mohlo samostatné ministerstvo pro vládní investice, stabilní prostředí s jasnou vizí a čitelné a pevné řízení. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte a Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Tuzemská stavební produkce rostla nepřetržitě od roku 2004 až do roku 2008, kdy dosáhla objemu 548 miliard korun. Od té doby však už jen klesá a za letošní rok skončí podle odhadu na čísle  440 miliard, tedy o pětinu níž než před čtyřmi lety.

Za pokles výroby může podle stavařů dopad ekonomické krize, který snížil objem nových zakázek a nejvíce oslabil veřejné dopravní investice, situaci však podle nich výrazně zhoršuje také nejasná koncepce stavebního oboru.

"Stavařská veřejnost, ale nejen ona, je velmi znepokojena současným vývojem. Došlo k dramatickému poklesu zásoby práce ve veřejném sektoru, byla fakticky zmrazena příprava velkých infrastrukturních staveb, není zajištěno financování akcí spolufinancovaných EU a není jasný výhled na další roky," řekl Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS), s tím, že tato situace bude mít pro odvětví fatální důsledky, které oslabí celou ekonomiku, která je s ním provázána.

Vývoj stavební produkce v letech 2004 až 2012.

Aby se stavebnictví nepodepsalo na dalším vývoji hospodářství negativně, je podle studie potřeba změnit státní politiku v oblasti investic do stavebnictví. Zatímco Evropa v době krize postupuje proticyklicky a snaží se investice do stavebnictví podpořit, Česko jde opačným směrem a ve snaze snížit rozpočtový deficit škrtá i tam, kde by neměla.

"Stát si musí uvědomit důležitost stavebnictví i svoji pozici v tomto odvětví. Přístup ze strany státu k investicím by měl být pragmatický s důrazem zejména na koncepčnost a prosazování proticyklické politiky v oblasti veřejných investic," uvedl Miroslav Linhart, který je v Deloitte vedoucím skupiny zaměřené na služby podnikům z oblasti stavebnictví.

Stavebnictví v roce 2013 opět oslabí

Pokud stát svůj postoj nezmění, hrozí tuzemskému stavebnictví další velké zhoršení kondice. Propad dopravních investic totiž podle studie ohrožuje nejvíc malé a střední firmy, které nemají sílu financovat stavby v rámci požadovaných garancí, splatností a dalších podmínek, které jsou schopny ustát jen velké firmy. Hrozí jim proto zánik, což by dále podlomilo výkonnost celého hospodářství.

V příštím roce podle studie může stavební produkce klesnout v porovnání s vrcholem roku 2008 až o 24 procent. Aby se tento oslabující trend otočil, je potřeba podle expertů výrazně posílit a sjednotit kompetence úředníků, kteří do stavebního oboru zasahují.

Pomohlo by nové ministerstvo, nebo aspoň náměstek

Veřejné investice do stavebnictví totiž podle ní nejsou adekvátně řízeny. Kompetenčně spadá stavebnictví pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Nemá v něm však na rozdíl od jiných států EU odpovídající zastoupení, protože mu chybí i zástupce ve vztahu k Evropské komisi při unijních jednáních. "Bylo by proto vhodné minimálně vytvořit funkci náměstka ministra průmyslu a obchodu pro oblast stavebního průmyslu," zdůraznil prezident stavařů Václav Matyáš.

Vůbec nejlepší by však podle studie bylo vytvořit nové ministerstvo, jež by spojovalo v oblasti investic kompetence ministerstva dopravy, ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva životního prostředí. Tak to funguje například v Německu či na Slovensku.