Výplata věřitelů Union banky se zpozdí

Union banka v prosinci nevyplatí věřitelům část jejich dluhů, jak původně slibovala. Naděje, že se konkurz Union banky stane prvním velkým konkurzem, při němž se věřitelé dostanou alespoň k části svých nároků už osmnáct měsíců po vyhlášení bankrotu, tak vzala za své.

Union banka plánovala, že ještě před Vánocemi vyplatí všem pětasedmdesáti tisícům svých věřitelů dvacet procent jejich pohledávek, celkově takto chtěla rozdělit na tři miliardy korun.

Nebývale rychlé výplaty věřitelům umožnil verdikt soudu, který konkurzní správkyni povolil takzvaný částečný rozvrh. Proti rozhodnutí se ale minulý týden odvolali dva dlužníci banky.

Podle neoficiálních informací jde o dvě personálně propojené firmy - ZBA Geotech a Statis ZBA, za nimiž stojí podnikatel Zbyněk Bahník.

"Peníze máme připravené, na účtech banky je šest miliard korun, ale dokud nebude rozhodnutí soudu pravomocné, vyplatit je nemůžeme. Velmi nás to zlobí, přípravě výplaty věnovala spousta lidí velké úsilí a to přišlo vniveč," řekla konkurzní správkyně banky Michaela Huserová, která nedokáže odhadnout, o kolik se výplaty klientům zdrží.

Huserová odhaduje, že výtěžek z konkurzu, který postupuje nebývale rychlým tempem, bude činit nejméně 34 - 35 procent. Správkyně už zpeněžila většinu majetku banky, prodat se chystá v dražbě ještě zbytek uměleckých děl z bankovních sbírek a část vozového parku.

Jak dlouho konkurz potrvá se zatím neodvažuje odhadnout.