V Kvasinách na Rychnovsku se vyrábí i Škoda Roomster.

V Kvasinách na Rychnovsku se vyrábí i Škoda Roomster. | foto: Dan Materna, MF DNES

Vláda přidá Rychnovsku miliardu

  • 3
Téměř o miliardu korun víc, než původně slíbila, pošle vláda na Rychnovsko. Peníze mají napomoci rozvíjející se průmyslové zóně Solnice - Kvasiny. Pomohou zejména regionálnímu školství a dopravě.

Vláda rozhodla, že místo původně schválených 886 milionů půjde na Rychnovsko dotace 1,7 miliardy korun. Peníze podpoří zejména tamní učňovské a střední školství zaměřené na automobilový průmysl a modernizaci silnic první třídy v kraji.

Vláda prodloužila možnou dobu čerpání dotace o tři roky až do roku 2010. "To je obrovská výhra, protože příprava staveb a dalších investic vyžaduje čas. Kdybychom měli vše vtěsnat do dvou let, bylo by to na úkor řešené problematiky," míní náměstek krajského hejtmana Helmut Dohnálek.

Peníze pomohou celému kraji
Upozornil, že iniciativa Škody Auto a vládní dotace pomohou nejen Rychnovsku, ale budou mít význam pro rozvoj celého kraje. "Královéhradecký kraj společně se Středočeským a Moravskoslezským bude mít nejvýznamnější podíl na automobilové výrobě v republice. A ze statistik víme, že je to právě automobilový průmysl, který je tahounem domácí ekonomiky," uvedl Dohnálek.

Radost z vládního rozhodnutí mají zejména v Rychnově nad Kněžnou. Peníze podpoří tři střední školy a učiliště v okrese a pomohou regionu i v dalších oblastech. "Sami jsme navrhovali, aby rychnovská průmyslovka i zdejší střední učiliště dostaly dostatek peněz na úpravu výukových prostor pro potřeby rozšiřující se automobilky. Obě tyto školy mají dlouholetou tradici ve výuce oborů spjatých s automobilovým průmyslem," uvedl rychnovský starosta Jiří Rokl.

Díky vládním penězům bude moci Rychnov také přestěhovat zbrojnici profesionálních hasičů z centra na okraj města. Investice také napomůže rozvoji regionální integrované dopravy, který připravuje mikroregion Rychnovsko.