Sladké hrozny jsou pro špačky neodolatelným lákadlem.

Sladké hrozny jsou pro špačky neodolatelným lákadlem. | foto: Profimedia.cz

Vinaři chtějí odškodné za nálety špačků

  • 8
Vinaři chtějí od státu požadovat náhradu nejméně deset milionů korun za škody, které jim na vinicích způsobili špačci. Vinaři totiž letos až příliš často poznali pocit bezmoci, když nebe nad jejich vinohrady přikryl černý mrak špačků. Takový nálet zničí prakticky všechnu révu.

Vinohrady berou útokem a jejich nálety vypadají tak, že hrozen nejprve oškubou svými pařáty a až na zemi sezobou.

"Stát špačky chrání, měl by vinařům také nahradit škody," řekl předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo.

Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Karolíny Šůlové však vinaři nemají na odškodnění nárok. "Špaček není uveden v zákoně, který přesně vymezuje druhy, jež stát chrání a za které poskytuje náhrady," uvedla Šůlová.

Vinaři se ale podle ní mohou před špačky chránit. O povolení odstřelu však musí každý z nich požádat individuálně. Majitelé vinařů přesto dosáhli určitého úspěchu. Ministerstvo připravuje vyhlášku umožňující lepší ochranu vinic před špačky. Není však jasné, jestli vstoupí v platnost již od příští sezony.

Povolení odstřelu požadovali jihomoravští vinaři, kterým špačci svými nálety na vinice způsobují obrovské ztráty. Za vinaře se postavil Jihomoravský kraj, který vydání vyhlášky ministerstva životního prostředí inicioval.

Vinaři zatím ochranu řeší různě. Snaží se je plašit, někde pořizují sítě. Do některých vinohradů dokonce přivezli z Itálie speciální hlučná děla na plašení.

,