Největší francouzské ekonomické noviny nevyšly

Největší francouzské ekonomické noviny nevyšly | foto: Profimedia.cz

Ve Francii nevyšly dva deníky, redaktoři stávkují

  • 5
Poprvé ve francouzské historii nevyšly dva největší ekonomické listy. Zaměstnanci La Tribune a Les Echos tak protestují proti tomu, že se Bernard Arnault chystá koupit druhý z listů a ztrátového La Tribune se zbavit. Les Echos je jeden z mála výdělečných ekonomických deníků v zemi.

Vlastník skupiny LVHM Bernard Arnault jedná o koupi ekonomického listu Les Echos. Podle deníku nabídl dosavadnímu majiteli 250 milionů eur (přes sedm miliard korun). To je téměř o 100 milionů víc, než kolik odhadovali analytici.

LVHM již vlastní La Tribune. Nabídla ho ale k prodeji. To se ale příliš nezamlouvá redaktorům.

Arnault jedná logicky, protože výsledky obou periodik jsou rozdílné. Zatímco Les Echos loni vydělal 10 milionů eur (287 milionů korun), La Tribune za stejné období ztratil 18 milionů eur (téměř 520 milionů korun). Denní náklad obou listů je přitom přibližně stejný.

V mediálním odvětví proběhla v poslední době vlna konsolidací. Minulý týden se rozhodli konkurenti Roberta Murdocha nepodat nabídku na vydavatelskou společnost Dow Jones & Co., a uvolnili mu tak cestu ke koupi. Kanadská společnost Thomson v květnu oznámila, že koupí za 8,7 miliardy liber (téměř 370 miliard korun) agenturu Reuters.

Bernard Arnault patří k nejbohatším lidem na světě. V žebříčku časopisu Forbes mu patří sedmé místo s majetkem ve výší 26 miliard dolarů (více než 500 miliard korun). LVMH prodává luxusní zboží jako hodinky Tag Heuer, oblečení Louis Vuitton či koňak Hennessy.

,