Jaké hry a hračky pod stromeček? Vsaďte na vítěze světových soutěží

  • 12
Do Vánoc zbývají poslední tři týdny a čas na výběr dárků se krátí. Pro ty, co ještě nevědí, jakým dárkem potěšit své děti, připravila redakce výběr her a hraček, které letos bodovaly v prestižních anketách.
Jurassic World Dominion Super Colossal Giganotosaurus Action Figure

V americké anketě Toy of the year vyhlašovali vítěze soutěže o nejlepší hračky odborníci, akademici, psychologové i obchodníci hned v sedmnácti kategoriích.

Do Jurského světa se děti od předškolního věku můžou ponořit s Gigantosaurem, který se stal vítězem v kategorii akční figurka. Hýbe ocasem i čelistmi a propojit se dá s mobilní aplikací, takže hrdina Jurského parku obživne i v digitální podobě. K sehnání je i v Česku, třeba na webu Mall.cz za 2 399 korun.

Autem roku je F1, figurkou Black Panther

Lego Technic McLaren F1

Nadšenci Formule 1 si přijdou na své u závodního auta McLaren, které uspělo v kategorii Vozidlo roku. Verze se série Lego Technic, která přesně kopíruje reálný monopost, je 13 cm vysoká a 27 cm široká. Po sestavení všech 1500 dílků se bude formule vyjímat ve sbírce. Je k dostání na Heurece za 3 800 korun.

Skalním fanouškům i fanynkám Marvelu se může hodit také nejlepší akční figurka Black Panther inspirována stejnojmenným filmem, který zrovna vešel do kin. Na trhu jich existuje více, ocenění si odnesla verze Fierce Collection.

Vítězství pro mazlíky

Squishmallows

Ovšem pozor, absolutním vítězem soutěže Toy of the year 2022 se stal „obyčejný“ plyšák. I když kolem figurek Squishmallows se v Americe rozpoutalo opravdové sběratelské šílenství. V různých variantách je seženete i v Česku (na Alze, v Luxoru apod.), cenu v soutěži si odnesla šestnáctipalcová verze – což je v přepočtu ta zhruba čtyřiceticentimetrová.

Českou soutěž vyhrály bojovky

Kvido - pět venkovních bojovek

Na vrchol české soutěže o hračku roku , ve které rozhodovala odborná porota i široká veřejnost, se vyšplhal Kvido. Jde o sadu pěti venkovních bojovek, při kterých děti hledají cestu za pokladem. Balení obsahuje padesát karet, na každé naleznou úkol, který je nakonec zavede do finále. Odměnu už ale musí připravit sami rodiče. Na Albi.cz stojí hra 230 korun.

Porotci Hračky roku odměnili zlatou medailí v kategorii vzdělávání zážitkový encyklopedický box Mláďata: Objevuj svět! Poznávací hra mimo jiné obsahuje sadu na odlévání stop ze sádry nebo sešit aktivit plný samolepek. Aktivita pro mladé zoology vyjde na něco přes osm stovek na webu Albi.cz.

Pro dívky dům z lega i panenka

Lego Dům přátelství

Kreativitě se meze nekladou, zvlášť ne se stavebnictví Dům přátelství na stromě od Lego Friends, která byla zařazena mezi české nejlepší hry roku v kategorii pro dívky. Děti mohou vyrábět ptačí budky nebo jezdit výtahem roztočením turbíny. Barevný model měří 30 cm na výšku i šířku a 13 cm do hloubky. Na lego.com je k dostání za necelé dva tisíce.

Pro malé slečny je určená také tajemná panenka Shadow High. Postavička má česatelné vlasy a pohyblivé klouby. Obléct ji mohou ze sady outfitů a módních doplňků. Panenka se dá pořídit za osm set korun na webu Mall.cz.

Pro kluky auto na písek

Stavební auta Dirt Diggers

Pro kluky porotci české Hračky roku doporučují mimo jiné stavební auto Dirt Diggers, který podporuje aktivní zapojení dětí do hry. Kamion je k dostání na webu mrakyhracek.cz za necelých šest stovek.

Dalším klučičím favoritem pak může být hra Lovec duchů, ve které kostlivec na stěnu promítá obrysy duchů a úkolem obou hráčů zůstává je sestřelit. Dárek je vhodný pro děti mezi 6 až 11 lety a na webu maxik.cz stojí 1 360 korun.

Nejlepší deskovka dorazí před Vánoci

Kaskádie

V německé prestižní anketě Spiel des Jahres se nejvýše umístila rodinná hra Kaskádie, ve které mají hráči za úkol co nejlépe spojit zvíře s příslušnou lokalitou. Vzniká tak harmonický systém, za který každý získává body. Na deskovku je třeba si vyhradit hodinu a v Česku, kde se má začít prodávat 12. prosince, stojí necelých tisíc korun.

Na Silvestra se bude hodit další oblíbenec poroty Spiel des Jahres, společenská hra Top Ten. Zahrát si může skupinka až devíti lidí, která se rozdělí do týmů a jednoho kapitána. Ten má pak za úkol posuzovat reakce a odpovědi ostatních hráčů na základě přiřazených karet. Na Alze vyjde tahle party hra na 540 korun.

Německá hračka roku pro malé programátory

Fischertechnik - Robotics Early Coding

Držitelem německé ceny pro nejlepší hračku Deutscher Spielzeug Preis se letos stala hra Early Coding. Na vlnu digitální doby dneška se mohou děti od pěti let naladit psaním vlastního programu a přivést tím tak robota k životu. Conrad.cz nabízí stavebnici robota s 25 součástkami za 2 700 korun.

V jedné z podkategorií tohoto ocenění bodovala třeba i deskovka Labyrint, kde se všichni hráči společně snaží porazit ducha Daedala důmyslným posouváním stěn. Hra je určena až pro čtyři hráče a třeba na Mall.cz je dostupná za šest set korun.

Nej deskové hry pro děti

Zauberberg

Více kategorií má i zmiňovaná Spiel des Jahres. Mladší děti si přijdou na své s výhercem Kinderspiel des Jahres. Tím se stala desková hra Zauberberg, ve které se hráči dostanou do světa čaroděje Balduina. Právě k němu je třeba se propracovat dřív, než to stihnou i zlé čarodějnice. Webový prodejce Svět deskových her má hru k dispozici za 910 korun.

V soutěži se vysoko také umístila juniorská verze rodinné hry Kvedlalové z Kvedlinburku. Prvňáci a druháci, pro které je hra určena, si losují žetony z pytlíku a posouvají se na desce. Závodí, které zvíře bude první a získá kotlík. Na svet-her.cz je Velká Kvedlinburská ke koupi za 860 korun.

Nároční hráči míří do lesa i do pouště

Strážcové lesa

Ke společenské hře Strážcové lesa je třeba strategie i rozvaha. Úkolem je zachránit posvátný strom, kterého se mohou zhostit starší děti od druhého stupně základní školy. Strážcové, kteří vyhráli soutěž Kennerspiel des Jahres 2022, zaberou asi tři čtvrtě hodiny a na webu najadagames.cz je pořídíte za osm stovek.

Dalším finalistou je pak náročnější deskovka pro hráče od 14 let Duna: Impérium, ve které hráči kombinují stavbu balíčků a umisťování dělníků s cílem ovládnout legendární pouštní planetu. Hru si ale užijí nejen fanouškové Duny, na webu fyft.cz vyjde na 1 400 korun.