Už od srpna si lze v libereckém Kauflandu koupit Mikuláše.

Už od srpna si lze v libereckém Kauflandu koupit Mikuláše. | foto: Miloslav Lubas. MF DNES

Figurky Santa Clause zaplavily supermarket. Je to exces, říká kněz

  • 52
Vánoce jsou tady. Alespoň v supermarketu Kaufland v Liberci-Pavlovicích. Na vrcholu žhavého léta, kdy slunce pálí, už tam německý obchodní řetězec navezl červené krabice se zlatými hvězdami, označené nápisem Weihnachtsmann in Stanniol.

Přeloženo do češtiny - Kaufland vnucuje dětem na začátku nového školního roku čokoládové Santy Clause.

Na hlavní cestě mezi regály jsou tisíce sladkých červených panáčků s bílými dlouhými vousy a zlatými rukavicemi.

"Něco takového mi rozum nebere," říká ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová.

"Obchodní řetězec chce vydělat, ale děti jsou dneska chudáci. Přicházejí o chvíle, kdy se chtějí radovat, těšit se na něco a zažívat tajemství. V cizině jsem se s ničím podobným nesetkala."

A skutečně, v Kauflandu v sousední saské Žitavě žádné Weihnachtsmanny nepotkáte.

V Kauflandu se daly vánoční cukrovinky koupit dokonce už na konci srpna.

"Postupujeme podle hesla První chutnají nejlépe," vysvětlil mluvčí Kauflandu Michael Šperl. "Zákazníci u nás naleznou různé druhy perníčků, vaflová vajíčka, kokosky v čokoládě, čokoládové figurky a podobně."

Arciděkan z liberecké římsko-katolické farnosti Radek Jurnečka označil prodej vánočních cukrovinek na přelomu srpna a září za obrovský exces.

"Obchod se snaží vydělat za každou cenu a záleží na nás, jestli se necháme okrást o vánoční atmosféru. Byl bych rád, kdyby vánoční figurky v prodejně zůstaly a ukázalo se, že v lidech je alespoň něco ze slavení svátků."

Je to proti přírodě, říká ředitelka muzea

A proč vlastně Kaufland vytáhl vánoční zboží už tři půl měsíce před Štědrým dnem? "Nabízíme zákazníkům více času na nákup mikulášských a vánočních cukrovinek," prohlásil Šperl. "Mohou tak předejít vánočnímu stresu, což vítají a již nyní hojně nakupují."

V Jakouběové naopak 'letní' čokoládoví Santa Clausové stres vyvolávají.

"Prodávat už teď vánoční cukrovinky je proti přírodě, rytmu života a řádu, vytvářenému našimi předky," dodala Jakouběová. "Ke každým svátkům patří tradiční jídla. Mně vadí, když jsou po celý rok k dostání vánočky nebo koblihy, jež se vážou k masopustu."

Prodej vánočních figurek v létě vadí rovněž Martinu Chaloupkovi z Muzea betlémů v podještědském Kryštofově Údolí.

"Obchodní řetězec chce co nejvíc prodávat, ale kazí dětem kouzlo vánoc," poznamenal Chaloupka. "Když jim rodiče čokoládové Mikuláše koupí, většina z nich se jimi nacpe už teď a na Vánoce čekat nebudou."