Byt, loft

Byt, loft | foto: Profimedia.cz

V továrně na šunku budou byty

Nejen umělecká díla umístěná ve smíchovském ateliéru Davida Černého, ale i prostorné byty mohou být v netradičních prostorách bývalých pražských továren. V posledních letech jsou v metropoli stále více žádané.

"Je to styl mladých bohatých kluků nebo párů. Určitá image, spíše šitá na míru chlapovi. Má to prostě šmrnc," říká jedna z makléřek firmy Professional, která nabízí v Nuslích netradiční velkoplošné byty, neboli lofty.

Zde totiž vyrostl komplex prostorných mezonetových bytů v prostorách bývalého devadesát let starého parního mlýna. Jedním z projektantů byl italský architekt a obchodník Alberto di Stefano.

Byty pro mladé a bohaté
Podle jeho projektu vzniklo v rekonstruované secesní továrně na rozhraní Nuslí a Vršovic dvanáct luxusních velkoplošných loftů, rozlohou od 58 do 250 metrů čtverečních. Dříve se v těchto patrech skladovala mouka.

"Velké prosvětlené vzdušné prostory, vysoké trámové stropy, cihlové zdi. Není to pro rodiny s dětmi ani staré lidi. Navíc si to opravdu mohou dovolit jen bohatí lidé, většinou cizinci," doplnila makléřka. Za jeden metr čtvereční totiž zákazníci zaplatí až 45 tisíc korun.

Mezonetové byty mají soukromou střešní zahradu a klienti mohou vybírat z luxusních materiálů: mramor, mozaika, tropické dřeviny. Architekti využívají jednotlivé prvky původních staveb, jako je originální trámoví, betonové stropy, výklenky nebo třeba i komín.

Skoro jako v New Yorku
Průmyslové budovy z přelomu 19. a 20. století, dnes už opuštěné, poskytují novým uživatelům zajímavou alternativu k tradičním bytům. Loftové byty, které nejsou rozdělené příčkami a tvoří celistvý prostor, se objevily v New Yorku a dalších západních metropolích v šedesátých letech. Tehdy je obývali zejména avantgardní umělci newyorské čtvrti Soho. Dnes se třeba v Londýně prodávají za více než milion liber.

VÝVOJ CEN SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Lofty se staly vysloveně módní záležitostí pro podnikatele a manažery s velmi tučným kontem. V Praze jsou stále více žádaným bydlením. "Většinu naší klientely ale tvoří cizinci. Praha ještě není zdaleka tak srovnatelná se západními velkoměsty, ale trend loftů je tady také velmi rozšířený," podotkl architekt Petr Slavíček.

Metropole je skoro jediným městem, kde se takové byty zařizují. Ojedinělé projekty jsou ještě v Brně nebo ve Špindlerově Mlýně. "Velkou roli hrají peníze. Třeba až sto tisíc korun za metr čtverečný. Češi krásu prostorných továrních bytů už objevili, ale většinou si s rekonstrukcí pomohou sami," dodal Slavíček. Kromě "pravých" loftů v nevyužívaných průmyslových objektech se byty budují i v opuštěných půdních prostorách.

Holešovické lofty
Nejvyhledávanější lokalitou pro "tovární" byty jsou Holešovice. Například v areálu bývalého pivovaru jsou už některé obchůdky, restaurace, kanceláře. Vyroste zde ještě 50 velkých bytů. Podobně bude vypadat i bývalá továrna na šunku. Netradiční bydlení je i na Palmovce v prostorách bývalé továrny nebo v objektu po starém vinohradském pivovaru.