Vodka, destilát, alkohol - (c) profimedia.cz/corbis

Vodka, destilát, alkohol - (c) profimedia.cz/corbis - Vodka, alkohol - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

V Rockportu padla prohibice. Po 72 letech

  • 5
Pro městečko Rockport v americkém státě Massachusetts to byla velká událost. Poprvé od roku 1933 se prodával alkoholický nápoj. Premiérovým drinkem byla ledově vychlazená vodka Grey Goose ozdobená dvěma malými cibulkami za 7,5 dolaru.

Vodku pozvedl ke slavnostnímu přípitku Peter Beecham, který stál v čele hnutí za obnovení prodeje alkoholu. "Pro Rockport je to velký den," prohlásil. "A tohle chutná skvěle," okomentoval svůj drink.

Od zrušení zákazu si Rockportští slibují velký rozvoj turistiky.

Majitel restaurace Emmerson Inn Bruce Coates k této příležitosti uspořádal velkou party, na které slavnostně umíchal první alkoholický koktejl. "Myslím, že ten zákaz byl úplně nesmyslný," říká Coates.

"Lidé o nás často ztráceli zájem, když zjistili, že u nás se nenalévá," dodává Coates.

Prohibici zaváděly Spojené státy mezi lety 1920 a 1933. Na většině území ji vlády postupně zrušily, ale některá malá města se dosud ke změně neodhodlala.

V Rockportu ale sahá prohibice ještě hlouběji do historie. Ráno 8. července 1856 vtrhly dvě stovky místních žen vyzbrojených sekerami do rockportských náleven. Nelíbilo se jim, že v nich jejich muži tráví příliš mnoho času a utrácejí peníze.

Ženy zlikvidovaly veškeré zásoby alkoholických nápojů ve městě a Rockport zůstal místem bez kapky alkoholu až do konce prohibice. Pak se znovu začalo pít, ale ne na dlouho.

PIVO, DESTILÁTY,
VÍNO, KOKTEJLY
na napoje.idnes.cz

Štamgasti jedné z hospod, která neměla toalety, totiž chodili bez ostychu močit ven. Po nátlaku nespokojených obyvatel, kteří bydleli v okolí, město zákaz prodeje alkoholu zase rychle zavedlo.

Iniciátor zrušení zákazu Peter Beecham teď doufá, že možnost popíjet přitáhne do města více turistů a oživí místní ekonomiku. Věří ale, že svou iniciativou nezpůsobí masovou výstavbu barů a obchodů s alkoholem.

,