V Mělníku je rozhodnuto o bytech

  • 4
V Mělníku je jasno, kdo a za kolik postaví a prodá zhruba 350 plánovaných bytů. Nové domy se budou stavět podél Bezručovy ulice, zastupitelé vybrali firmu, která má celý projekt na starosti.

Ta nyní zveřejnila ceny a podmínky prodeje bytů a během dalších týdnů a měsíců bude bydlení nabízet obyvatelům města. Nejde ale o nájemní bydlení, které poskytuje město, nýbrž o byty přecházející po dokončení do osobního vlastnictví.

"Ceny se pohybují od dvaceti do třiceti tisíc za metr čtvereční. Velikosti bytů jsou od garsoniéry asi čtyřicet metrů do nadstandardních čtyřpokojových bytů o rozloze kolem sto čtyřiceti metrů. K tomu budou pod částí domů garážová stání," uvedl Petr Štěpánek, předseda představenstva stavebního družstva Sicom, které město vybralo jako zajišťovatele stavby.

Kdy se začne stavět a kdy se budou moci lidé stěhovat?
Stavět se bude ve dvou etapách, v první by mělo vzniknout asi 160 bytů. Záleží na tom, kdy se podaří získat stavební povolení, ale předpokládáme, že stavba by mohla být zahájena v květnu 2005 a na konci léta následujícího roku by se mohli lidé stěhovat.

Druhá etapa by měla být zahájena nejpozději v roce 2006, kdy by měla být připravena projektová dokumentace a pak by následovala stavba.

Budete mít v Mělníku nějakou kancelář, kde by se mohli zájemci o byt hlásit?
Až bude vše připraveno, zveřejníme nabídky v tisku, na internetu či v realitních kancelářích. V první etapě máme zájem oslovit hlavně mělnické obyvatele. Otevřeme zde i kancelář v objektu bývalé vojenské správy.

Budou muset lidé zaplatit celou sumu za byt předem?
V modelovém případě, kdy by člověk kupoval nejobvyklejší dvoupokojový byt v ceně milion dvě stě tisíc, musí do dvou měsíců po zahájení stavby zaplatit 480 tisíc, zbytek může splácet pomocí hypotéky.

Může zaplatit i méně, pak se ale navyšuje o úroky zbývající částka hypotéky. Musím upozornit, že se nejde o nájemní bydlení, ale byty přejdou do osobního vlastnictví.