ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Česko jako ráj ISIC karet. Do systému se nově zapojily i základní školy

  • 6
V Česku bylo loni vydáno 593 000 mezinárodních studentských průkazů ISIC (International Student Identity Card), nejvíc ze 130 zemí světa, kde tyto doklady prokazující status studenta fungují. Informovala o tom společnost GTS Alive, která v Česku karty ISIC spravuje. Na druhém místě se umístila Francie.

Průkaz umožňující využívat studentům různé výhody a slevy vydává světová organizace ISIC Association pod záštitou Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) více než 65 let. Do Česka se tyto doklady dostaly až v 90. letech minulého století, přesto zde jsou značně rozšířené.

„Hlavním důvodem je, že v Česku se využívají jako identifikační průkaz studenta, ne pouze jako jakási slevová či cestovní karta, jak to funguje jinde,“ uvedl ředitel GTS Alive Radek Schich. Jím vedená společnost spolupracuje s více než 1 500 českými školami. Některé z nich využívají průkazky ISIC i pro vstup do budovy přes čipové identifikační systémy nebo při objednávání obědů v jídelně.

Kamery s termovizí, šatny s dvojitou ochranou. Pražskou školu změnili v pevnost

Mezi zapojenými institucemi nyní přibývají hlavně základní školy, které začaly průkazy využívat až v posledních pěti letech. České vysoké školy, kde průkazy ISIC původně začínaly, jsou už do vydávání zapojeny všechny. Studentským průkazem i díky tomu nyní disponuje 85 procent vysokoškoláků.

Společnost GTS Alive spadá pod nadnárodní skupinu GTS Alive Group, jejíž centrála sídlí v Praze a spadají pod ni pobočky v 17 zemích na čtyřech kontinentech. V Česku jsou podle ní průkazy zatím celkově využívány daleko více než v ostatních zemích skupiny.

Vedle studentských průkazů ISIC společnost GTS Alive vydává a spravuje například i učitelské průkazy ITIC. Těch bylo za rok 2022 vydáno 25 000, meziročně o čtvrtinu více.

Na druhém místě v počtu vydaných průkazů se umístila Francie, která je přitom počtem obyvatel zhruba šestkrát větší než Česká republika.

,