Ústavní soud nezpochybnil starší převody. Ilustrační foto

Ústavní soud nezpochybnil starší převody. Ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Ústavní soud ponechal v platnosti převody družstevních bytů

  • 12
Ústavní soud odmítl zrušit části zákona, který upravuje převod družstevních bytů do osobního vlastnictví. Podle těchto paragrafů musí bytové družstvo převést družstevníkovi byt do osobního vlastnictví, pokud o to požádá. Kdyby soud návrhu vyhověl, zpochybnilo by to i starší převody.

Návrh na zrušení části zákona upravujícího převody družstevních bytů do osobního vlastnictví podaly soudy kvůli případu Bytového družstva Kavčí skála v Říčanech u Prahy.

Na jeho majetek byl vyhlášen konkurz v roce 1998. Správce Tomáš Koranda zahrnul do konkurzní podstaty i byty převedené do osobního vlastnictví, které už majitelé řádně zaplatili.

Ústavní soud ale potvrdil, že družstevní byty převedené do osobního vlastnictví nemohou být zahrnuty do konkurzní podstaty družstva.

„Tímto rozhodnutím ÚS skončily veškeré polemiky. Ti, co převedeno mají, se nemusejí obávat, že by jejich převod mohl být zpochybněn, a ti, co převedeno ještě nemají, budou mít nárok zachován, i kdyby v družstvu došlo ke kolizní situaci,“ řekla bývalá předsedkyně Bytového družstva Kavčí skála v Říčanech a starostka Říčan Adriena Mrázová.

,