Evropská komise schválila jeden z operačních programů, který představila odstoupivší ministryně školství Dana Kuchtová.

Evropská komise schválila jeden z operačních programů, který představila odstoupivší ministryně školství Dana Kuchtová. | foto: Dan Materna, MF DNES

Unie schválila první peníze z programů, které stály post Kuchtovou

  • 11
Evropská komise schválila Česku první tři operační programy na čerpání peněz ze společných fondů, zjistila MF DNES. Týká se to i programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který pochází z dílny ministerstva školství. Do resortu poputuje 59 miliard korun.

Kvůli potížím a tlaku na přípravou operačních programů přitom nedávno rezignovala šéfka ministerstva Dana Kuchtová ze Strany zelených. - více zde

Větší problémy měla s projektem Výzkum a vývoj pro inovace, který zatím Evropská komise neakceptovala.

EK v první vlně schválí tři operační programy pro léta 2007-2013, které prošly kompletní procedurou a byly úspěšně dokončeny. Celkem mají do Česka přinést 3,8 miliardy eur, tedy téměř 104 miliard korun.

"V úterý 16. října bude za účasti evropského komisaře Vladimíra Špidly rozhodnutí o schválení těchto programů slavnostně podepsáno," řekla MF DNES vedoucí tiskového odboru ministerstva školství Kateřina Böhmová.

Příprava programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost probíhala od roku 2005 a významně se do něj zapojila řada partnerů – zástupci krajů, škol a školských zařízení, neziskových organizací či sociálních partnerů.

"Na základě tohoto programu budou moci vzdělávací a výzkumné instituce v ČR čerpat v následujících letech finanční prostředky z Evropského sociálního fondu (ESF) a přispívat tak k naplňování hlavního cíle programu, kterým je modernizace systému počátečního, terciárního a dalšího vzdělávání, jejich propojení do komplexního systému celoživotního učení a zlepšení podmínek ve výzkumu a vývoji," vysvětlila Böhmová.

,