Hudebníkům vadí, že hoteliéři a restaurace pouštějí jejich CD zadarmo. Ilustrační foto.

Hudebníkům vadí, že hoteliéři a restaurace pouštějí jejich CD zadarmo. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Umělci si stěžují na český autorský zákon

  • 123
Hudebníci, filmaři či výtvarníci vytáhli do nového boje o výši a způsob výpočtu odměny, kterou dostávají z televizorů a rádií v hotelových pokojích. Mezinárodní organizace autorů a jejich svazů CISAC, která lobbuje za jejich práva, kvůli tomu podala stížnost na český autorský zákon u Evropské komise.

Organizaci, v jejímž čele stojí bývalý zpěvák skupiny Bee Gees Robin Gibb, v zastoupení českých autorských svazů vadí, že nový zákon stanovuje umělcům pevnou částkou odměnu za televize a rádia na hotelových pokojích.

"Smluvní volnost byla v případě České republiky zcela bezprecedentně omezena jednostranným aktem zákonodárce," uvádí Roman Strejček, předseda představenstva svazu OSA, který zastupuje skladatele. Podle něj patří k jejich právům zaručeným evropskými zákony stanovit si svobodně i výši odměny.

Podle novely autorského zákona mají autoři dostávat od hoteliérů devadesát korun měsíčně za každý pokoj s televizí či rádiem. Zatímco autorům se nelíbí, že zákon určuje výši poplatků, hoteliéři dlouhodobě nesouhlasí s tím, že by se za televizi na pokoji vedle klasických koncesionářských poplatků mělo platit ještě umělcům. Podle hrubého propočtu MF DNES by jen loni šlo o téměř sedmdesát milionů korun.

Ministerstvo kultury o nespokojenosti správců autorských práv ví, ale změnu nechystá.

"Určení výše odměn bylo doplněno k zákonu na žádost poslanců, kteří jej následně velkou většinou schválili. Proto je odstranění zmíněné části zákona nepravděpodobné," říká Jan Cieslar, mluvčí ministerstva kultury.

Zároveň připouští, že určení přesné výše odměny je z hlediska autorského práva problematické.


Hrozí soud, možná i pokuta
Pokud Evropská komise skutečně zjistí, že náš zákon porušuje evropské směrnice, nejprve vyzve k nápravě, poté může spor pokračovat u Evropského soudního dvora. ¨

"Ten znovu vyzve stát k opravě zákona. Jestliže ani potom zákonodárci normu nezmění, může soud uložit pokutu v řádech milionů eur," říká Adéla Faladová z odboru autorského práva ministerstva kultury.

K podobnému rozuzlení dochází výjimečně, podle Faladové sporné pasáže státy včas upraví.

V současnosti dostávají umělci paušální odměny například i z prázdných CD, DVD či tiskáren, které jim mají nahradit ušlé příjmy z kopírování. Ty správcům autorských práv nevadí.

Odměny za poslech rádia a televize na pokojích patří už několik let k horkým tématům. Podle autorských svazů hoteliéři a restauratéři vydělávají i díky tomu, že hosté mají možnost sledovat na obrazovkách jejich produkci. Na doporučení Asociace hotelů a restaurací (AHR) však dosud většina z nich neplatí. Zákon totiž neříká, kolik kterému ze šesti autorských svazů mají posílat.

Podle prezidenta AHR Pavla Hlinky umělci žádají o peníze odděleně a celková částka často mnohonásobně překročí zákonných devadesát  korun.

"Pro námi zastupované vlastníky práv chceme získat polovinu všech autorských odměn," říká Martin Mařan ze svazu Intergram, který zastupuje například zpěváky. Podle Mařana předběžně přijali tento podíl i dva další kolektivní správci – skladatelé z  OSA i spisovatelé z DILIA. Zvukaři, které hájí OAZA, však chtějí vyšší než nabízený podíl: čtyři místo půl procenta.

Neshody už měsíc řeší hoteliéři, autoři a ministerstvo kultury. Dosud se na kompromisu nedohodli. Hoteliérům za porušení autorského zákona neplacením příslušných odměn nyní v praxi nehrozí trest. Autorské svazy se totiž dohodly, že je nyní nebudou žalovat.