Babiš Švýcarsko Davos leden 2019

Babiš Švýcarsko Davos leden 2019 | foto: František Strnad, iDNES.cz

Apple dostal pozvánku do Prahy. IBM tu chce zkoumat umělou inteligenci

  • 100
(Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz v Davosu) - Zástupci Česka v Davosu v čele s premiérem Andrejem Babišem jednali se světovými špičkami technologického byznysu. Ve spolupráci se společností IBM má u nás vzniknout technologické centrum zaměřené na umělou inteligenci. V Česku by měl otevřít i první Apple store.

Česká delegace ve čtvrtek jednala s viceprezidentem IBM Martinem Schroeterem, kterému představila novou strategii „Česko země pro budoucnost“. 

„Chceme trochu zkopírovat to, co se loni v Davosu podařilo Francii, kdy se prezident Macron potkal s vedením IBM. Výsledkem bylo vytvoření hubu pro umělou inteligenci (AI), který v současnosti má již 200 zaměstnanců. Takový příslib jsme získali i my,“ uvedl místopředseda vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. 

Dodal, že IBM v Česku již zaměstnává skoro 6 tisíc lidí, z toho se jich 50 věnuje umělé inteligenci. Americká společnost by tak měla v Česku investovat do know-how a vytvoření AI hubu.

Americký telekomunikační gigant AT&T by se měl v Česku podílet na vytvoření vysokorychlostních datových sítí páté generace. „Bavili jsme se o připravované aukci a datových balíčcích,“ řekl vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla po jednání s šéfem AT&T Johnem Donovanem.

„Češi chtějí mít technologické novinky ve stejný čas jako jinde ve světě,“ řekl Andrej Babiš po setkání s výkonným ředitelem Apple Timem Cookem. Česko by podle něj mohlo být desátou zemí v Evropě, která má originální Apple store. „Ve Francii ho mají v Louvru, takže v Praze se nabízí lokalita Staroměstského náměstí, Pařížské nebo Příkopů,“ doplnil.