U Berounky nabízejí i moselské

Na přelomu tisíciletí vznikalo na území Čech a Moravy mnoho vinoték. Jedna z nich rok před koncem milénia spatřila světlo světa také v Dobřichovicích, městečku u Berounky – zhruba deset kilometrů od hranic hlavního města. Ve vinotéce je ochutnat desítky zajímavých vín.

Zrod to byl povedený, neboť dva mladí architekti, kteří projektovali interiér, vymysleli zcela netradiční řešení umístění vzorků prodávaných vín a za svůj nápad dostali ocenění Interiér roku.

Vína, která se v Modrém domečku, neboť tak zní název této vinotéky, prodávají, nejsou uložena v žádných policích či regálech, jak je obvyklé, nýbrž jsou svými hrdly zasunuta do zdi. Respektive do trubek ocelového rámu zakrytého sádrokartonem. Jelikož silné obvodové zdi staré stavby mají po celý rok zhruba stejnou teplotu, jsou takto prostě temperovány i láhve s vínem, což jim samozřejmě prospívá.

Majitelem vinotéky je bývalý výzkumný pracovník v oboru informačních technologií Vladislav Pajdla, který, ač již v důchodovém věku, si chtěl vyzkoušet jak chutná podnikání. „Nechci budovat žádnou mega firmu, šéfování už jsem si v životě užil dost,“ vysvětluje Pajdla.

Teď v zimě nebývá v „domečku“ velký nával. Ovšem v létě, kdy se Dobřichovice, přilehlé obce a chatové osady na břehu Berounky zaplní turisty a rekreanty, bývá obrat vyšší. „Pravdou je, že lidé, kteří si chtějí večer posedět u ohně či u krbu, stále žádají především stáčená vína. To po špatných zkušenostech s většími dodavatelskými firmami nakupuji od rodinné firmy moravského vinaře Ludvíka Maděriče. Když tedy kupci tohoto nápoje zjistí, že jim neprodávám žádné patoky, vracejí se sem i pro lahvová vína, která hodlají vypít při rodinných oslavách, či sami jen tak pro požitek nebo ho někomu darovat,“ objasňuje podnikatel.¨

Nabídka v Modrém domečku je velice slušná. Počínaje třeba karlštejnskými víny, které zde jako krajová specialita nesmějí chybět, přes roudnická a žernosecká vína ke kvalitním moravským vinařským podnikům. Vybrat si tu můžete z maďarských vín a samozřejmě i francouzských či španělských. Ovšem specialitou pana inženýra je vlastní dovoz německých rýnských vín. Modrý domeček v Dobřichovicích funguje současně jako jejich vzorková prodejna.

V nabídce jsou vína jsou vína z Moselské oblasti, dále pak z  Rheihessenska a čerstvě také Rheingau. Díky aktivitám Vladislava Pajdla můžete také u nás zjistit, jak chutná a voní třeba takový originální rýnský ryzlink, jehož hrozny vyrostly na kopci sousedícím s proslulým Johannisbergem.