Tržní nájemné bude v letošním roce klesat

  • 2
V posledních letech se tržní nájmy začaly postupně snižovat a podle odborníků bude tento trend pokračovat i letos. Pokles neregulovaných nájmů se nejvíce projevuje v Praze.

"Tržní nájmy se v Praze snižují již zhruba tři roky," říká Ivo Gavlas z aukční a realitní agentury Gavlas. Za tuto dobu klesly ceny přibližně o deset procent."

Naopak v řadě dalších měst však ještě donedávna ceny každým rokem stoupaly. Například v Brně bylo možné v roce 2000 pronajmout byt 3+1 za cenu okolo 6 tisíc korun měsíčně, zatímco v roce 2003 byl stejný byt za 9 tisíc korun měsíčně.

Nyní již ceny stagnují a očekává se, že brzy začnou klesat. Největší pokles předpokládají odborníci u bytů v panelových domech. Hlavní příčinou toho je především horší stav domů, vysoké náklady na služby, ale také například nedostupnost míst na parkování.

Dalším z důvodů je zvětšující se obliba vlastnického bydlení. "Dnes se spíše vyplatí vzít si hypotéku než platit tržní nájem, také proto bude klesat," vysvětluje Jaroslav Horký z realitní kanceláře Horren.

Dostupnost hypoték se totiž stále zvyšuje a jejich úroky jsou na historickém minimu. Díky tomu je často měsíční splátka hypotečního úvěru nižší než samo nájemné. Navíc některé banky umožňují čerpat hypoteční úvěr i ve výši sta procent kupní ceny.

Vliv na klesající tendenci tržního nájemného mají také nízké úrokové sazby v bankách. Lidé proto hledají způsob, jak lépe zhodnotit své úspory. Jedním z nich jsou investice do nemovitostí, které poté nabízejí k pronájmu.

"Nabídka bytů je díky tomu obrovská a stále stoupá. Přitom poptávka už neroste," dodává Ivo Gavlas.