Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Lysoněk, MF DNES

Tržby obchodníků v září zrychlily růst na 3,5 procenta

  • 2
Obchodníci se v září jako jedni z mála mohli těšit z vyšších příjmů, i když je dosáhly často za cenu výrazných slev. Maloobchodní tržby totiž meziročně zrychlily růst na 3,5 procenta, oznámil ČSÚ. Hlavní podíl na zářijovém růstu měl stejně jako v srpnu vyšší prodej automobilů a nepotravinářského zboží.

Prodej motorových vozidel přispěl k růstu tržeb při stejném počtu pracovních dnů jako loni 2,2 procentními body a prodej nepotravinářského zboží 1,7 procentního bodu. Negativní vliv měl prodej pohonných hmot, který klesl o šest desetin procenta.

"Za dobrým výsledkem aut jsou lákavé ceny, což je ovšem jen krátkodobý faktor. To už v podstatě potvrdily i říjnové klesající výsledky registrací nových aut," zhodnotil výsledky analytik ČSOB Petr Dufek s tím, že rychlý růst maloobchodu zřejmě příliš dlouho nevydrží.

"Do konce roku nás čekají slabší čísla. Zvláště když se spotřebitelé obávají vývoje v roce následujícím," dodal Dufek.

Tržby za prodej a opravy vozů vzrostly meziročně o 7,8 procenta, a to především díky růstu prodeje motorových vozidel o 7,1 procenta.

Podle údajů Svazu automobilového průmyslu se zvýšila registrace nových vozidel o 8,2 procenta, první registrace ojetých naopak klesla o 9,1 procenta.

"Vzhledem k tomu, že údaj nezahrnuje ojetá vozidla již dříve v ČR registrovaná, lze usoudit, že došlo k poklesu jejich dovozu," uvedl ČSÚ.

,