Premiér Mirek Topolánek. Ilustrační foto

Premiér Mirek Topolánek. Ilustrační foto | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Topolánek v Dubaji postrašil českou Operu

  • 87
Premiér Mirek Topolánek se na své březnové cestě po Spojených arabských emirátech postaral o rozruch na české kulturní scéně. "Země (ČR) má mnoho prestižních nemovitostí na prodej. Soukromí investoři tak mají poslední šanci nakoupit si například pražské letiště, ČSA a Státní operu," citovaly premiérova anglická slova dva nezávislé arabské deníky.

"Není to tak. Premiér nabízel na prodej firmu, která letiště spravuje. Řekl ,Operator‘ a ne ,Opera House‘. Byla jsem u toho a musel to být špatný překlad," popřela premiérova slova mluvčí vlády Jana Bartošová.

"O privatizaci nevím," řekla mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková. "To je totální nesmysl," přidal se šéf financí Miroslav Kalousek.

Kulturní scéna si však Topolánkových slov všimla. "Vím o tom, koluje to po internetu, ale nechce se mi tomu věřit," uvedl ředitel Státní opery Praha Jaroslav Vocelka. "Mluví se o tom, ale všichni to považují za tak fantasmagorické, že se tím nikdo vážně nezabývá," prohlásil ředitel Národního divadla Ondřej Černý.

Do soukromých rukou tedy slavná scéna oficiálně nemíří, ministerstvo kultury by se jí však přesto raději zbavilo. Na její provoz totiž přispívá přes sto milionů ročně. "V minulém roce jsme magistrátu nabídli, aby si Operu Praha převzal pod svá křídla," uvedla Žižková. "Hledali jsme úspory," dodala. Metropole zatím s převzetím prestižního, ale drahého kulturního stánku váhá.

Pokud by se stát skutečně snažil Operu privatizovat, musel by pro zachování jejího provozu nalézt skutečného kulturního nadšence. Ustát celý provoz totiž stojí ke 300 milionům ročně. "Od státu dostáváme zhruba 130 milionů. Dalších 130 si ale musíme vydělat," podotkl Vocelka.

Stát by se mohl snažit Operu, která v centru Prahy vlastní dvě lukrativní budovy, alespoň pronajmout. Podle týdeníku Ekonom o tom už ministerstvo kultury začalo jednat.