ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Do knihy rekordů míří obří tatranka. Padly na ni přes tři kilogramy mouky

  • 6
Do České knihy rekordů se v sobotu zapíše třináctikilogramová oplatka, kterou vyrobila ručně bývalá zaměstnankyně továrny v Lovosicích na Litoměřicku. Ta se kvůli tomu vrátila do práce, je totiž jediná, která to umí. Na dílo, které se předvede, přeměří, zváží a sní v sobotu v Litoměřicích, padlo 3,5 kilogramu mouky a skoro kilogram čokoládové polevy.

„Nejnáročnější je manipulace, musím si hlavně dávat pozor, abych křehký velký plát nerozlomila,“ řekla ČTK dvaasedmdesátiletá výrobkyně Marie Horáková. Pláty pro maxitatranku ve firmě Mondelez upekli stejně jako pro běžné tatranky. Rozměry jsou dané, a to 680 x 272 x 105 milimetrů. Až následně se pláty řežou na menší kousky.

Zatímco v tradiční malé oplatce je pět složek, v té obří je hned 25 plátů. „Jedna maxi oplatka tak odpovídá 240 kusům běžných tatranek,“ řekl ČTK výrobní inženýr Roman Kozák. V Lovosicích už dříve obří tatranku vyrobili, pokaždé ji dělala Marie Horáková. „Důležité je rovnoměrně rozetřít náplň. Jeden den se musí namazat, pak se nechá ztuhnout a druhý den se zakrojí do potřebných rozměrů a potře čokoládou,“ uvedla.

Návrat starých časů. Retro je obrana před nejistotou dnešního světa, říká sociolog

V minulosti velkou oplatku dostali významní partneři nadnárodní firmy. „Teď jsme se rozhodli ji nechat zapsat do knihy rekordů. Stane se tak v sobotu a krájet se pak bude jako dort, ochutnat může každý,“ uvedl Kozák. Sám si na sušenkách a oplatkách rád smlsne. „No já také, moc ráda,“ doplnila Horáková.

V obří tatrance je kromě mouky a polevy 4,3 kilogramu vody, která se odpaří při výrobě plátů, 2,9 kilogramu rostlinného tuku 2,6 kilogramu cukru a 1,2 kilogramu tvoří mléčně komponenty.

,