Inspektoři v roce 2018 uskutečnili kontroly na základě nevyhovujících výsledků z loňských let. Zatímco v roce 2017 pochybil každý šestý provozovatel, loňský rok porušil předpisy každý čtvrtý.
„Cílem bylo prověřit, zda provozovatelé společného stravování nepoužívají k přípravě pokrmů přepálené fritovací oleje a tuky vykazující vysoký stupeň tepelného rozkladu,“ říká tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. V několika případech inspektoři zjistili i znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami.
Inspektoři zkontrolovali 93 fritovacích olejů v 77 provozovnách. Oleje byly hodnoceny senzoricky, tedy na základě vůně, chuti, barvy a přítomnosti přepálených zbytků ukázaly. Následně byly vzorky odeslány do laboratoře.
S podniky, které tak porušily předpisy, inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty. Kvůli špatným výsledkům plánuje SZPI v kontrolách pokračovat i v budoucnu. Podrobnou tabulku kontrolovaných restaurací a rychlých občerstvení i s výsledky kontroly, lze najít na webu Potravinynapranyri.cz.