V rámci cílené kontrolní akce inspektoři SZPI zkontrolovali celkem 121 vzorků přírodních polotvrdých sýrů. Laboratorní analýze bylo podrobeno 64 výrobních šarží, z nichž nevyhovující parametry obsahovalo 15, tedy téměř čtvrtina. Mezi nevyhovujícími výrobky byly některé značky sýru eidam, čedar i gouda, nejčastěji z Nizozemska a Polska.
U devíti vzorků rozbor prokázal vyšší než deklarovaný obsah soli, u čtyřech vzorků nižší podíl sušiny na hmotnosti výrobku a u třech vzorků nižší než uvedený podíl tuku v sušině.
„Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se o klamání spotřebitele,“ píše se v tiskové zprávě SZPI.
Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v Česku dostatečnou pozornost.
TEST DNES: „Jako olizovat buvola.“ Hodnotili jsme 12 sýrů mozzarella |
Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku znamenal u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.
Vzorky inspektoři odebrali u 13 kontrolovaných osob, zejména u zástupců velkých obchodních řetězců. S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.
Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu.