Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Vyšší střední třída v Česku chybí. Ztrácí pozici bohatého státu, míní ekonomové

Vyšší střední třída je v České republice zastoupena výrazně méně, než je ve světě běžné. Důvodem je i to, že po revoluci začínalo mnoho lidí od nuly. Chybí ale i příležitosti. A když už Češi začnou shromažďovat bohatství, zaměřují se spíše na hotovost a nemovitosti než na akcie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

p. Pikora patří mezi "klausovce", proto ve výčtu příčin vynechává jednu zásadní, a tou je transformace 90. let - kdy místo přesunu podniků k vzdělaným odborníkům (čímž by ta vyšší střední třída mohla vzniknout, byť trochu uměle) došlo k přesunu do té doby státních podniků do rukou tehdejších sponzorů ODS z řad pasáků, veksláků apod., později též známých jako krajští kmotři ODS.

16 2
možnosti
VZ

Tesat do kamane. Tehdy tady vznikla novodobá sorta zbohatlíků a ta naprosto spolehlivě dusí vše další. Stačí se podívat, jak tehdy fungovaly banky. Když přišel malý podnikatel, že by si půjčil pár milionů na to, aby mohl rozšířit výrobu a zaměstnat další lidi, tak ho ochranka málem zastřelila už ve dveřích, aby panstvo nerušil. A když si přišel nějaký hochstapler typy Stehlíka a podobných pro miliardy, tak byl s úctou uveden k panu řediteli. Tenhle stát je ztracený. Nelze vybudovat mrakodrap, když v základech máte hnojiště. A že toho hnoje tady z Klausovské a Zemanovksé éry je požehnaně.

12 1
možnosti

J76a77n 77Č21e26r13m90á34k

22. 9. 2023 9:36

Jako chtěl jsem Česku hodně pomoci,a sobě samozřejmě také.Při výběrovém řízení na docela klíčovou pozici v Globálním korporátu jsem si řekl o 100 a přišla mi mailem odpověď,že vybrali jiného kandidáta.Jinak inzerát běží dál a z internich zdrojů vím,že nikoho nemají.

0 0
možnosti
VZ

A to jim bylo příliš anebo jste se naopak zdál málo sebevědomý a neřekl si dost?

2 0
možnosti
JM

J70a31n 76M65a11r90e32k

22. 9. 2023 9:06

To chápu že chybí. Kdo by taky tady v tom nepořádku chtěl zůstat.

3 0
možnosti
RN

Gini koeficient v USA je mnohem vyšší než v česku, bohatství je tam rozděleno hodně nerovnoměrně. Je dobře dokumentováno že jejich ekonomika roste ale střední třída chudne, protože veškeré dodatečné zisky kasírují ti nejbohatší. Česku zoufale chybí elity, je to krásně vidět v politice. A co se týká produktivity práce, tak je řada firem které dělají v česku třeba díly do aut a produktivita je tam téměř stejná jako v Německu. Ale mzdy ani zdaleka tak vysoké nejsou, částečně je to dané i tím že finální produkt za vysokou cenu se prodává jinde. A zisky a dividendy odsud taky odplouvají. Západní firmy nemají zájem na to aby tady byly vysoké mzdy, byli by sami proti sobě. Naopak, oni potřebují udržet nízké mzdy, no a z toho se žádná vyšší střední třída vybudovat nedá..

16 1
možnosti
VM

no když tak sleduji americké prezidentské kandidáty několika posledních voleb, tak nemám pocit, že by tam na tom s elitami byli lépe, než my.

7 0
možnosti
Foto

Všechny postkomunistické země včetně NDR jsou na tom stejně. Bylo by divné, kdyby se stal v ČR zázrak, když se nestal v NDR.

10 0
možnosti
Foto

Chybí tady i historie umění dobře podnikat a vést firmu. Češi se velkého podnikání stále bojí, anebo jsou i trochu líní. Tady většina lidí ( nikoliv všichni, jsou i výjimky) když něčeho dosáhne a jeho firma naroste tak, že už by majitel musel svěřit řízení částečně na jiné manažery, tak růst raději uměle zastaví, protože by mu vadilo, že už nezvládne o všem mít přehled sám. Nebo firmu prodá zahraničnímu investorovi, protože logicky v Česku na to málokdo má. A pak se všichni divý, že peníze neustále odtékají z ČR.

12 1
možnosti
VM

k úspěšnému podnikání patří í riziko, a k riziku bankroty. A na to není česká mentalita připravena. Ve světě je zcela běžné, že úspěšný podnikatel má za sebou historii několika bankrotů.

7 1
možnosti
RD

Minuly tyden s kurzem 24,60 byla ceska prumerna mzda za rok 2022 nizsi nez nemecka minimalni mzda. Mzdu nad 100k Kc, coz je na urovni nemeckeho prumeru, u nas maji nizsi jednotky procent zamestnancu.

V cine byla prumerna mzda za rok 2021 pres 30000 Kc mesicne. Ano, cina si rada prikrasuje realitu. Ale i vzhledem k nakladum na zivot je videt, ze ta levna manufaktura, kde lidi pracuji za hrst ryze, jsme v dnesni dobe my. Toliko ke ztrate pozice "bohateho" statu.

A kolik nemcu s minimalni a nebo nizsi nez prumernou mzdou investuje do akcii? Jeste navrch na nejake pochybne lokalni burze s jednim jedinym zajimavym titulem? Asi jich prilis nebude.

„Takzvaný Giny koeficient, který měří rovnost ve společnosti, máme velice nízký, pouhých 0,25. Čím je vyšší, tím větší nerovnost. Podle organizace Our World in Data činí v Německu koeficient 0,32, v Británii 0,35 a v USA 0,42,“ - to, ze jsme tady vsichni chudi a mame se stejne spatne opravdu neberu jako pozitivni vysledek.

18 2
možnosti
Foto

Lidé mají u nás platy odpovídající výsledku jejich práce. Až zvýši prodiktivitu, dostanou víc. Na lokální burze obchodovat nemusí, celkem lehce mohou obchodovat na všech burzách světa. To vím, protože obchoduju na burze v USA, SRN i ČR. Kdybych chtěl, mohl bych obchodovat s akciemi i jinde.

7 12
možnosti
JM

divný článek....

5 0
možnosti
JM

J32a80n 65M72a86c40e28k

22. 9. 2023 0:33

Tak co chce autor vlastně říci? Nejdřív píše, že chybí bohatí lidé, pak zase, že 100 bohatých je moc bohatých a nakonec že Gini koeficient ukazuje, že jsme mnohem rovnostářští než jinde. Co tedy máme chtít, více bohatých nebo větší rovnost?

Mně osobně přijde, že pokud je bohatství získáno poctivým způsobem, není na něm nic špatného.

20 1
možnosti
PM

Interpretuju to tak, že je pěkné, že se víceméně mame všichni stejně, ale bohužel stejně špatně/nedobře.

Co je poctivý způsob je jen úhel pohledu. Stačí, když se část společnosti párkrát špatně vyspí, a za nepoctivého může být označen kdokoli.

11 1
možnosti
  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Neplatiče odstřihlo SVJ od tepla a teplé vody. V pořádku, uvedl Nejvyšší soud

5. června 2024

Společenství vlastníků může rozhodnout o tom, že nebude služby dodávat vlastníkům jednotek, kteří...

Česko sází na biometan. Už brzy má nahradit velkou část zemního plynu

6. června 2024

Premium Nejnovější zemědělská biometanová stanice zpracovávající odpad z rostlinné a živočišné výroby byla...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

6. června 2024

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až...

Sběratelé jsou v pohotovosti. Do oběhu jdou první bankovky s králem Karlem

5. června 2024

Od 5. června 2024 se ve Velké Británii poprvé dostávají do oběhu nové bankovky s vyobrazením krále...

A chudí mají problém. Egypt po desetiletích zdražil dotovaný chleba

5. června 2024

Dotování pečiva je v Egyptě kontroverzním tématem. Příspěvek je záchranou pro chudé, často je ale...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!