Stavebnictví rostlo už čtvrtý rok po sobě

  • 5
České stavebnictví zaznamenalo čtvrtý úspěšný rok v řadě. Během loňského roku vzrostla stavební výroba o 8,9 procenta. Tento růst byl druhý nejvyšší od roku 1993 a napomohlo mu zvláště velmi výrazné zrychlení ve druhé polovině uplynulého roku.

Podle Českého statistického úřadu napomohly loni růstu ve stavebnictví například velké projekty inženýrského i pozemního stavitelství. Tedy obchvaty velkých měst, železniční koridory, metro a tramvajová trať v Praze, obchodní a společenská centra.

Ve druhé polovině roku uspíšilo tempo růstu očekávané přeřazení stavebních prací do kategorie základní sazby daně z přidané hodnoty. S výjimkou bytové výstavby mají být tyto práce podle vládních plánů zdaňovány od května 19 procenty.

Statistici připomínají i rozmach nových bytů podpořený vývojem na trhu hypotečních úvěrů a stavebního spoření a úrovně úrokových sazeb.

Počet poskytnutých hypotečních úvěrů se zvýšil ve srovnání s rokem 2002 téměř o polovinu. - více zde

Pokračovala i výstavba distribučních a logistických center v Praze a okolí a také na střední Moravě.

Výhled zůstává příznivý
V samotném loňském prosinci dosáhl růst stavebnictví 8,6 procenta, když si meziročně polepšilo především pozemní stavitelství a nová výstavba.

Stavební úřady v prosinci 2003 vydaly 12 150 stavebních povolení na stavby v orientační hodnotě 22,9 miliardy korun.

„Tento vývoj naznačuje, že českým stavebníkům se bude dařit i nadále. Vysokou dynamiku si stavebnictví udrží i v roce letošním, náš předpoklad činí asi pět procent,“ uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

„Předpokládáme, že i mírně se oživující evropská ekonomika povede k silnějšímu přílivu zahraničních investic do české ekonomiky, což bude stavebnictví dále pomáhat. Pokračovat bude i aktivita v bytové výstavbě,“ doplnil.