Stavebnictví překonalo samo sebe

Stavebnictví se překvapivě vrátilo k růstu. Stavební výroba v lednu meziročně vzrostla o tři procenta. Odvětví překonalo své vysoké výkony z prvního měsíce loňského roku a odvrátilo i hrozbu dalšího poklesu, který v prosinci kvůli špatnému počasí dosáhl podle revidovaných údajů více než pěti procent.

Za návratem do pozitivních čísel stojí hlavně velké stavební firmy, které zaměstnávají více než pět set pracovníků. V lednu dařilo novým stavbám i rekonstrukcím a modernizacím. "Lze se domnívat, že nezanedbatelný podíl (na růstu) mají investice do infrastruktury," míní Miroslav Brabec z Raiffeisenbank.

Brabec hodnotí lednový růst jako poměrně silný, protože leden byl chladný, ale přesto nedošlo k útlumu stavební aktivity. Dalším pozitivem je podle analytika fakt, že kladného výsledku se sektor dočkal i přesto, že negativní vliv srovnání s loňským lednem byl velmi výrazný.

S tím, že stavebnictví v lednu příjemně překvapilo, souhlasí i Kamil Janáček z Komerční banky. Navíc upozornil, že v lednu o třetinu stoupl počet vydaných povolení na výstavbu nových bytů. "Zda jde o přechodný výkyv či zvýšenou poptávku způsobenou nízkou úrokovou hladinou hypotečních úvěrů ukáží až příští měsíce," dodal Janáček.

Průměrně si stavbaři za první měsíc letošního roku vydělali 13 892 korun, což je meziročně o 6,5 více. Reálně si ale polepšili jen o 2,7 procenta.