ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Na vyzkoušení nového stavebního řízení bude měsíc a půl, slíbilo ministerstvo

  • 2
Úředníci budou mít měsíc a půl na vyzkoušení nového elektronického systému, který od července nahradí papírová podání ve stavebním řízení. Zároveň bude platit přechodné období, v němž budou moci žadatelé využít ještě stará pravidla, uklidňuje ministerstvo. Podle developerů přicházejí ale tyto kroky pozdě.

Od prvního července začne v Česku platit dlouho a obtížně projednávaná novela stavebního zákona, která má zkrátit a zjednodušit přípravu nejen bytové výstavby, ale třeba i velkých liniových projektů. Tři roky bude následně platit přechodné období.

„Kdo má už stavební projekt rozpracovaný, může jej dokončit podle starého řízení,“ uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Lukáš Černohorský. Podle něj budou před ostrým spuštěním nového systému hotové i prováděcí vyhlášky, na které čekají jak úředníci, tak i developeři.

Připravujeme se na nejhorší, říká k novele stavebního zákona šéf Central Group

„To je, myslím, mimořádně pozdě. Z venku se tato situace zdá být kritická. Vyhlášky i systém měly být připraveny před mnoha měsíci a ne teď,“ uvedl country manažer společnosti Penta Real Estate Petr Palička. Podobný postoj zaujímá i výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Podle ní je vzhledem k blížícímu se termínu ostrého startu příprava zpožděná zhruba o rok.

Postup digitalizace, pomalého školení úředníků a přípravu vyhlášek kritizují společnosti zabývající se bytovou výstavbou i výstavbou kancelářských a jiných komerčních prostor dlouhodobě. Podle výzkumu Ceec Research napříč trhem se navíc ukazuje, že zpomalení bytové výstavby je u konce. Objem nového bydlení by se měl v první polovině letošního roku zvýšit o 2,4 procenta.

Zároveň roste i úroveň poptávky, zejména v hlavním městě, na což už větší část trhu reaguje chystaným zdražováním. Nezvládnutí startu nových pravidel by ale toto oživení trhu po dvou letech ochlazení mohlo zbrzdit, obávají se developeři.