Ministerstvo financí na výběr právníků nevypsalo standardní výběrové řízení. Údajně bylo v časové nouzi.

Ministerstvo financí na výběr právníků nevypsalo standardní výběrové řízení. Údajně bylo v časové nouzi. | foto: www.ct24.cz

Stát si na ČSOB „půjčil“ právníky od Nomury

  • 16
Žalobu státu na Československou obchodní banku připravují stejní právníci, kteří proti této bance bojují i na straně japonské Nomury. Ministerstvo financí to nepovažuje za problém, ale spíš za výhodu.

Lidé z advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges (WGM) vymýšlejí státu taktiku, jak donutit ČSOB k tomu, aby do státní pokladny vrátila 27 miliard korun. Ty podle současného vedení ministerstva financí banka získala neoprávněně v souvislosti s koupí krachující IPB.

Právníci ze stejné kanceláře patří ke klíčovým advokátům bývalého investora v IPB, japonské banky Nomura. Ta nyní jedná se státem o narovnání vzájemných dlouholetých sporů – ve hře je odškodné ve prospěch Nomury až ve výši sedmi miliard korun.

"WGM nás nikdy nezastupovala v záležitostech proti státu. Na to máme jiné právní kanceláře. Má na starosti pouze část věcí, které se týkají sporů s ČSOB," říká zástupce Nomury Jiří Hrabovský.

Podle šéfa právního odboru ministerstva financí Radka Šnábla byl právě to důvod, proč úřad WGM vybral. "Znají styl právnického týmu ČSOB a už proti němu dokázali vyhrát," vysvětluje Šnábl.

Karolína Horáková z WGM, která pomáhala ministerstvu s přípravou žaloby proti ČSOB, zastupuje Nomuru v civilních sporech u českých soudů. ČSOB se v nich snaží zpochybnit způsob, jakým Nomura ovládla Plzeňský Prazdroj. Pražský městský soudu loni žalobu ČSOB zamítl, banka se odvolala.

Ministerstvo financí na výběr právníků nevypsalo standardní výběrové řízení. Údajně bylo v časové nouzi. Na sepsání odpovědi na žalobu ČSOB mělo jen třicet dní.

"Museli jsme najít právníky, které této složité kauze rozumějí. Měli jsme tak vlastně na výběr ze tří: Squire, Sanders and Dempsey,WGMa advokátní kancelář Salans," říká Šnábl.

Původní právníci ministerstva Squire, Sanders and Dempsey, kteří stát zastupovali v arbitrážích proti Nomuře, vypadli ze hry, protože byli ve střetu zájmů.

"Ukázalo se, že v nedávné době pracovali i pro ČSOB. U Salans byl problém, že zároveň pracují i pro Českou konsolidační agenturu," řekl Šnábl.

Není jasné, zda Weil, Gotshal &Manges budou zastupovat i přímo před arbitráží. Ministerstvo ve čtvrtek řeklo, že o podobě právního týmu rozhodne, až bude přesně znám proces.

O takovou práci je mezi právními kanceláři enormní zájem – zastupování ve sledované arbitráži významně zvyšuje renomé i výdělky. Například právníkům ze Squire, Sanders and Dempsey, kteří stát zastupovali v arbitráži s Nomurou, zaplatilo ministerstvo financí přes pět set milionů korun.