Stát uznal práva klientů cestovních kanceláří při zkažené dovolené. Cestovky ale chtějí, aby rozhodla Unie. Ilustranční foto.

Stát uznal práva klientů cestovních kanceláří při zkažené dovolené. Cestovky ale chtějí, aby rozhodla Unie. Ilustranční foto.

Stát se zastal klientů cestovek. Pohromy je nepřipraví o hotel a stravu

  • 21
Narušil vaši dovolenou sopečný popel, požáry nebo stávka? Potom se nemusíte bát. Cestovky totiž mají povinnost zajistit vám náhradní stravu, ubytování, nebo návrat domů. Vyplývá to ze společného stanoviska ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva průmyslu a obchodu.

Pokud cestovka v případě zásahu vyšší moci nemůže klientům poskytnout podstatnou část služeb sjednaných v cestovní smlouvě řádně a včas, musí bez průtahů provést taková opatření, aby mohl zájezd pokračovat.

"Takové opatření může spočívat v poskytnutí náhradního ubytování (v kvalitě sjednané cestovní smlouvou), stravování a dalších služeb podle cestovní smlouvy," píše se ve společném stanovisku.

V případě, že nelze zajistit prodloužení dovolené nebo na to klient nepřistoupí, musí ho cestovní kancelář dopravit zpět na místo odjezdu na dovolenou. Rozdíly v dopravě přitom hradí sama a pokud by cestovku vyšla doprava levněji než původně, měl by zákazník ještě dostat zpět nějaké peníze.

Pokud dojde z důvodů zásahu vyšší moci k omezení nebo zrušení letů, má klient buď právo na plnění od cestovní kanceláře, nebo se může obrátit na leteckého dopravce, který je povinen mu uhradit náhradní ubytování, stravování a dopravu z či na letiště až do doby uskutečnění dalšího letu.

Cestovky: Chceme jasný výklad z EU

Tato práva cestujícím dosud přiznalo jen Evropské spotřebitelské centrum, které se odvolávalo na směrnici Evropské komise. Stát tvrdil, že právní výklad není jasný a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur požadovala jasnější interpretaci. Nynější společné stanovisko na jejím postoji nic nezměnilo.

"Trváme na tom, aby o tom rozhodl Evropský soudní dvůr. Je to jediná evropská instituce, která může vyložit evropské právo. Už i Evropská komise uznala, že s případy Islandu se v legislativě nepočítalo. Pokud někde klienti uváznou třeba na dva měsíce, mohlo by to vést ke krachům cestovek," řekl iDNES.cz mluvčí asociace cestovek Tomio Okamura.