Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fronty před úřadem. Stát začal přijímat žádosti o levné půjčky na bydlení

  8:47aktualizováno  13:11
Mladé rodiny do 36 let mohou od středy žádat o státní půjčku až dva miliony korun na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení. Státní fond rozvoje bydlení bude žádosti zpracovávat v pořadí, ve kterém mu je žadatelé doručí. Někteří lidé čekali před pobočkami fondu přes noc.

Stát půjčí mladým lidem na bydlení až 2 miliony korun s úrokem od 1 % | foto: iDNES.cz

Mluvčí Státního fondu rozvoje bydlení Karolína Smetanová uvedla, že ráno v půl sedmé, tedy zhruba 90 minut před spuštěním programu, čekalo na pobočkách fondu v Praze i v Olomouci shodně něco přes sto zájemců.

Podle předběžných údajů přijaly úřady k deváté hodině žádosti za zhruba 200 milionů korun. Celkem stát pro letošní rok vyčlenil asi 650 milionů korun. Zda dojde k vyčerpání částky, která je pro letošní rok k dispozici, už během dnešního dne, zatím Smetanová odhadovat nechtěla.

„Fond se rozhodl, že bude přijímat žádosti až do výše jedné miliardy korun. Očekáváme, že ne všichni, kteří tu žádost podají, nakonec podepíšou úvěrovou smlouvu. Protože předběžný zájem byl opravdu vysoký, budeme žádat Poslaneckou sněmovnu o navýšení rozpočtu, a to ještě letošního,“ dodala Smetanová.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová během jednání vlády řekla novinářům, že zájem o státní půjčky je enormní. „Počítáme s tím, že ještě v letošním roce to (peníze v programu) navýšíme až na tu jednu miliardu korun,“ uvedla ministryně. „Program není časově omezen a v případě velkého zájmu může Státní fond rozvoje bydlení navýšit rozpočet přesunem peněz z jiných programů,“ dodala.

Úroková sazba státní půjčky je jedno procento s garantovanou dobou 20 let, maximální doba splácení je ve výjimečných případech 25 let. V dalších letech se počítá s tím, že ve fondu bude zájemcům k dispozici miliarda korun ročně. Státní úvěr lze kombinovat s hypotékou, hypotéku však úvěrem nelze splatit.

Plánujete vlastní bydlení? Najděte si levnější hypotéku.

Podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj (MMR), který vláda schválila v červnu, na modernizaci bytu stát půjčí nejvýše 300 000 korun. Při koupi bytu je maximum 1,2 milionu korun, u stavby nebo koupě rodinného domu je nejvyšší možná půjčka dva miliony korun. Úvěr bude poskytnut maximálně do 80 procent skutečných nákladů na výstavbu nebo koupi, u rodinných domů včetně pořizovací ceny pozemku.

O uvedenou půjčku mohou žádat i bezdětní manželé nebo registrovaní partneři. Dítě do 15 let je podmínkou u žadatelů, kteří nejsou manželé.

Málo peněz a populismus politiků

„V letošním roce si zatím Češi sjednávají hypotéky v průměrném měsíčním objemu 17,45 miliardy korun,“ uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom investiční společnosti CYRRUS. Podle něj je tak suma peněz, kterou stát na půjčky mladým rodinám vyčlenil pouze „plivancem v moři“. 

„Za jediný měsíc tak na hypotéky jde takřka 27krát více peněz, než je ve zmíněném programu státních půjček přiděleno pro celý zbytek letošního roku. V příštím roce má už stát přidělit v rámci programu miliardu korun. Ani to však bydlení pro mladé rodiny dostupnějším neučiní. Jedná se tak o populistický krok politiků,“ tvrdí Kovanda.

Za nedostatečnou považuje výši státních půjček i kandidát na pražského primátora Jakub Landovský (ČSSD). „Při současných cenách nemovitostí v Praze je výše úvěru pro Pražáky naprosto nedostatečná. Za 1,5 milionu si v Praze lze pořídit pouze lepší garáž,“ podotkl Landovský. Řešením je podle něj určení výše úvěru dle cenové mapy. „Cenové mapy jsou dnes respektované a používané například pro výpočet nájmů. Chceme, aby v Praze byla výše půjčky vyšší než v jiných městech. Protože jsou tady byty prostě dražší,“ dodal. Příslušný návrh podle něj ČSSD zpracovává. 

Ředitel realitní kanceláře Bidli Ondřej Mašín míní, že v regionech, kde jsou nízké ceny nemovitostí, tedy například v Ústeckém nebo Karlovarském kraji, dává půjčka pro mladé smysl. V Praze, Jihomoravském nebo Středočeském kraji však zdaleka nedosahuje průměrných cen nemovitostí. Další překážkou je podle něj dlouhá doba sjednávání půjčky, která se v minulé variantě táhla i několik měsíců. 

„Pokud politici chtěli pomoci řešit bytovou krizi ve velkých městech a zhoršující se přístup k financování vlastního bydlení, plivli do moře. Program s alokací 650 milionů korun může pomoci maximálně stovkám lidí na venkově nebo ve městech, kde jsou nízké ceny nemovitostí, jako je třeba Ústí nad Labem,“ uvedlo dnes Sdružení pro architekturu a rozvoj.

Nová státní půjčka na bydlení pro mladé rodiny má výhody i omezení

Pro mladé rodiny je kromě bydlení v drahém nájmu jediným reálným řešením vzít si klasickou hypotéku, která není omezena výší úvěru, ale příjmem domácnosti, uvedl hypoteční specialista Chytrého Honzy Daniel Horňák. Od října na ni však lidé kvůli opatřením ČNB dosáhnou o něco hůře. „Pomoc od státu bych spíše očekával formou výstavby vlastního bydlení, které by bylo nájemní, a které by ulehčilo start do života právě mladým rodinám,“ dodal.

Autoři: ,

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

NET4GAS, který loni koupil stát, se propadl do ztráty

30. dubna 2024  16:15

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělala 1,7...

Komise posvětila stavbu reaktoru v Dukovanech, stát poskytne projektu finanční výpomoc

30. dubna 2024

Česko získalo v úterý od Evropské komise povolení pro veřejnou finanční podporu na výstavbu nového...

O provoz linek v okolí Prahy mají zájem i dopravci z Rakouska a Slovenska

30. dubna 2024  10:48,  aktualizováno  11:33

Do předběžných konzultací k třicetileté zakázce na provoz elektrických vlaků na příměstských...

Tuzemská ekonomika se probouzí. Proti konci roku stoupla o půl procenta

30. dubna 2024  9:08

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt v prvním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...