Od té doby si pivo získalo řadu příznivců. Lidé ho nyní mohou ochutnat ve třech desítkách restaurací na Domažlicku, Tachovsku, Chebsku a Klatovsku a v osmi restauracích v Plzni.
Ke koutskému pivovaru měl Skala nostalgický vztah. Za mlada sem totiž chodíval na brigády. "Jako kluk jsem tu sušil slad nebo smolil sudy. Proto jsem si před několika lety řekl, že by bylo fajn, kdyby se tu pivo začalo znovu vyrábět," říká Jan Skala.
Po šestatřiceti letech ale pivovar zpustnul a jeho kompletní rekonstrukce bude stát miliony. Jan Skala proto zatím vybudoval malý pivovar z části původních ležáckých sklepů. V příštích letech chce opravit fasádu, střechu a ve sklepě vybudovat historickou krčmu. "Počítám s tím, že bude zhruba pro tři stovky lidí," plánuje podnikatel.
Na provozu pivovaru se zatím podílejí čtyři lidé. Sládkem je tu Bohuslav Hlavsa, dlouholetý pracovník bývalého pivovaru v Domažlicích. Ten na Šumavě vaří čtyři druhy vlastních nepasterovaných piv.
"V současné době vaříme deseti, dvanácti, čtrnácti a osmnácti stupňové pivo. Troufám si říct, že osmnáctku máme nejlepší v zemi. V ležáckých sklepích zraje půl roku," prohlašuje Skala.
Podnikatel vysvětluje, že při výrobě se nepoužívají žádné koncentráty a pivo není uměle dosycované. pivo"Vaříme podle dvě stě let staré receptury. Na výrobu používáme český slad plzeňského typu, bavorský a karamelový slad. Chmel je ze žatecké oblasti," vysvětluje Jan Skala.
Loni od květnového startu do konce roku uvařili 4,5 tisíce hektolitrů piva. Letos chce Skala tohle číslo zdvojnásobit a v příštích letech by chtěl ročně vařit až třicet tisíc hektolitrů.
V Plzni otevřel podnikatel vlajkovou pivnici Koutland v Kollárově ulici. "Tady mohou lidé ochutnat všechna naše piva," připomíná Jan Skala.