Veganský producent potravin Soyka musí své výrobky přejmenovat.

Veganský producent potravin Soyka musí své výrobky přejmenovat. | foto: iDNES.cz/ Soyka

Úřad zatrhl veganské ml*ko i sm*tanu. Česká firma změní názvy potravin

  • 528
Rodinná firma Soyka musí přejmenovat své sojové alternativy mléčných výrobků, které vyrábí dva roky. Názvy sm*tana a ml*ko zatrhla Státní zemědělská a potravinářská inspekce, protože v zákaznících budí dojem, že jde o živočišné výrobky. Přejmenovat se nedávno musel také výrobce veganského jídla Nemléko.

Nařízení Evropského parlamentu zakazuje používání názvů jako mléko, smetana, jogurt či máslo u rostlinných alternativ, protože neobsahují živočišný tuk. Kříží to plány producentů veganských potravin.

Posledním, kdo se dostal do sporu s českými úředníky, je pražská rodinná firma Soyka. V srpnu soutěžila o titul Biopotravina roku, kde byli v porotě také inspektoři ze státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). O měsíc později už se kontroloři zastavili ve firmě, což už tak příjemné nebylo. Úřad firmě nařídil, že musí změnit názvy většiny výrobků.

Přejmenovat se musí některé výrobky, například čerstvé sójové ml*ko plnotučné a zakysaná sm*tana 16%, přestože na obale je vysvětleno, že se jedná o rostlinné produkty ze sóji.

„Domníváme se, že označení našich sójových výrobků, ve kterých je použita hvězdička, dostatečně odlišuje spolu s doplňkovými výrazy naše rostlinné výrobky od výrobků živočišných. S rozhodnutím inspekce nesouhlasíme, ale respektovat ho budeme,“ uvedl majitel firmy Michal Jeřábek.

Společnost se proti rozhodnutí odvolala. Domnívá se, že evropskému nařízení vyhověla, protože názvy jako smetana nebo mléko nebyly použity doslovně, ani neobsahovaly kořen slova původního výrazu. 

Majitel firmy Soyka Michal Jeřábek začal svůj byznys prodejem čerstvého tofu a rostlinných alternativ mléka na farmářských trzích v Praze. Momentálně nabízí celou řadu výrobků včetně veganské majonézy, jogurtu, kefíru nebo nanuků. Firma exportuje do Německa, Rakouska a na Slovensko a vyrábí výhradně z BIO sóji, dovezené z Rakouska, které je podle Jeřábka kvalitnější než česká.

Potravinářům vadilo Nemléko

Jen několik týdnů nazpět se ze stejných důvodů přejmenovala zavedená firma Nemléko, která vyrábí alternativy mléčných výrobků z ořechů a obilovin. Nově vystupuje pod značkou Optimistic. „Vzhledem k evropské legislativě jsme se museli přejmenovat. Kromě jména se ale u nás nic nemění, všechny produkty pro Vás vyrábí stejná rodinná firma těsně za Prahou,“ informuje společnost na svém webu. 

Názvy výrobců veganských potravin se nelíbily tradičním potravinářům, kteří vyrábějí mléčné produkty. Už několik let s ohledem na evropskou legislativu vytvářejí tlak na kontrolní orgány, aby podobné názvy zakázali, protože je považují za klamavé. 

„Hodnotíme tyto názvy jako zavádějící, klamavé, a v podstatě parazitující na chráněných termínech určených výlučně pro tradiční výrobky. V neposlední řadě dochází k matení spotřebitele,“ vysvětluje Eliška Křížová z legislativního oddělení Potravinářské komory ČR.