Pachatelé vybírali z bank peníze na základě falešných dokumentů. Ilustrační foto

Pachatelé vybírali z bank peníze na základě falešných dokumentů. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Soud na Kellnera nechtěl čekat a rozhodl bez něj

  • 6
Za podvody s celkovou škodou přes půl miliardy korun poslal dnes ústecký krajský soud pět lidí na 3 až 6 let do vězení. Jiří Mácha, Radovan Simandl, Rostislav Krejčí, Jan Tesař a Pavel Richter na začátku devadesátých let vylákali z bank peníze na základě padělaných dokumentů.

"Pro nepodmíněné tresty jsem se rozhodla kvůli značným škodám, které obvinění způsobili. Pokud by nebyly tak vysoké, mohlo jít vzhledem k dlouhé době, která od těchto podvodů uplynula, jen o podmíněné tresty," uvedla po vynesení rozsudku soudkyně Kamila Elsnicová.

Případ souvisí s podvody teplického podnikatele Milana Vinklera, který byl už za jiné delikty odsouzen, a nyní po něm pátrá Interpol.

Podvodníci uzavírali u různých peněžních ústavů úvěrové smlouvy na částky od 50 do 70 tisíc a k nim předkládali padělané listy vlastnictví nebo znalecké posudky.

"Vinkler si sehnal tři bílé koně, Máchu, Tesaře a Krejčího. Ti uzavírali smlouvy. Simandl pak byl ve skupině kvůli padělání dokladů a Tesař peníze z banky vynášel," popsala stručně činnost skupiny soudkyně.

Část peněz měla skončit u úředníků bank, kteří ochotně tyto úvěry vyřizovali.

"Ti by měli být také trestaní, ale žádný ze svědků to nebyl ochoten potvrdit," uvedla Elsnicová.

U soudu měl jako svědek vypovídat také nejbohatší Čech Petr Kellner, který s Vinklerem na počátku 90. let spolupracoval. Toho však jeho právníci několikrát omluvili a k soudu se nikdy nedostavil. Soud na něj nechtěl čekat a jeho svědectví nepovažoval za důležité.