Podle ČSSD by se mělo z koruny na euro přejít do tří let. Ilustrační foto

Podle ČSSD by se mělo z koruny na euro přejít do tří let. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Sociální demokracie chce od vlády slyšet termín přechodu na euro

  • 81
ČSSD pokračuje v naléhání na vládu Mirka Topolánka kvůli stanovení termínu přechodu na euro. "My si myslíme, že to může být stále 1. leden 2012. Je to nutné zvláště ve chvíli, kdy se celý svět potýká s ekonomickými problémy," uvedl po zasedání ústředního výkonného výboru místopředseda Milan Urban.

Stanovení termínu pokládá sociální demokracie za součást opatření, jak čelit důsledkům finanční a hospodářské krize. Podle sociálních demokratů by Česko mělo vyměnit korunu za euro zhruba do tří let.

"Z mého pohledu by to mohla být podmínka té spolupráce na bázi předsednictví EU, ale byla by to asi nereálná podmínka, protože tato vláda toho není schopna," dodal Urban.

ČSSD už v minulých dnech vyzvala vládu, aby započala co nejdříve seriózní diskusi o přijetí eura se všemi parlamentními stranami, s odborníky a podnikatelskými kruhy. Uvedla to jako jednu z podmínek svého vstřícného postoje k vládě během českého předsednictví unii.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma nicméně minulý týden v Senátu prohlásil, že Česko by zatím kvůli finanční krizi nemělo přijímat žádné rozhodnutí ohledně termínu vstupu do eurozóny. Podle Tůmy je třeba určitého uklidnění a usazení, k čemuž by mohl být prostor v následujícím roce.

Centrální banka má v nejbližších týdnech s ministerstvem financí předkládat vládě materiál o připravenosti české ekonomiky na euro.

Předseda strany Jiří Paroubek dnes členům ústředního výkonného výboru řekl, že chce s vládními stranami hledat možnosti spolupráce v některých oblastech, avšak pouze v zájmu úspěšného zvládnutí českého předsednictví EU. "To neznamená žádnou opoziční smlouvu, žádnou toleranci vlády, to prostě znamená jenom politiku k ochraně přirozených zájmů země," zdůraznil.

,