Sobotku čeká boj o potraviny

  • 58
Ministr financí Sobotka musí o víkendu na zámku v Kolodějích přesvědčit koaliční politiky, aby se zdražilo jen méně citlivé zboží a služby jako vstupenky a jízdenky, nikoli však potraviny a léky. Takové zadání dostal Sobotka od sociálních demokratů.

Ti odmítají tyto výrobky zdanit vyšší než nynější pětiprocentní sazbou daně z přidané hodnoty.

Na druhé straně je však Bohuslav Sobotka pod tlakem svých koaličních partnerů z KDU-ČSL a US-DEU, kteří chtějí nárůst pětiprocentní sazby kompenzovat snížením té vyšší. 

"Radikální snížení této sazby (22 procent) si Česká republika nemůže dovolit, stejně jako růst snížené sazby," uvedl pro ČTK Sobotka. Ministr financí proto bude v neděli prosazovat zavedení třetí sazby.

Možností, v jaké by měla být výši, je několik - od deseti do čtrnácti procent. Mluví se však i o 19 procentech. Všeho všudy je variant dvacet pět. "Pokud na třetí sazbu ostatní koaliční strany nepřistoupí, daň z přidané hodnoty se vůbec měnit nebude," uvedl Sobotka.

Zdroje blízké ministerstvu financí však tvrdí, že určitý kompromis je i přes oficiální proklamace možný. "Sbližování sazeb je stále ve hře, ale není možné ustoupit z toho, aby potraviny, léky, knihy, teplo a noviny zůstaly v pětiprocentní sazbě. Další položky jako doprava, restaurace a hygienické potřeby se ze současných pěti procent přesunou do základní, vyšší sazby," uvedl zdroj blízký ministerstvu financí.

Strážce státní pokladny se musí starat i o to, aby do rozpočtu dostal více peněz. Sociální demokraté je potřebují na slibované společné zdanění manželů, úlevy rodinám s dětmi a na podporu vědy a výzkumu pro firmy.

Lidovci a Unie svobody však preferují dvě sazby daně z přidané hodnoty a chtějí mnohem výrazněji ulevit firmám. Rádi by například zrušili odvody na politiku zaměstnanosti. "To není naše priorita," řekl na to Sobotka.